Förskolebarn odlar sin egen mat

Grönsaker

Här lär sig barnen odla och laga sin egen mat.

På Barncompaniets förskola i Boden lär sig barn om odling och om att ta hand om djur och natur. När de skördat maten får de laga den tillsammans med förskolans kockar.

 

Det är andra året som Barncompaniet arbetar med temat ”Matens mysterier.” Barnen lär sig om vad de kan äta och inte äta, hur de ska odla och tillaga maten på bästa sätt.

– I dag är det inte lika självklart att barn har en relation till odling och förstår vad det innebär och hur det går till, säger Åsa Rönnqvist som är biträdande förskolechef.

 

Barnen får också lära sig om var maten kommer ifrån och hur vi bäst tar hand om våra djur och vår natur.

 

När grönsakerna har skördats säljs de vidare eller äts upp av barnen själva. Pengarna går till välgörenhet.

– När vi är ute i skogen hittar barnen saker själva. ”Vi kan kolla om det här går att äta. Vi kanske kan göra något av det här”, säger Åsa Rönnqvist.

 

Ebbe Söderholm, fyra år, berättar att han smakat på både räkans öga och räkans hjärna.

– Ja, jag är ju matmodig och det är lite intressant, säger Ebbe Söderholm till SVT.

I Boden finns en förskola
som heter Barncompaniet.
Där lär sig barnen om odling.
De får odla sina egna grönsaker.

 

Sen när grönsakerna är färdiga
får de skörda dem och laga dem.
Det gör barnen tillsammans med kockarna.

 

Men på Varncompaniets förskola
får barnen lära sig mycket om djur och natur.
Ofta är de ute i skogen och ser vad människor
kan och inte kan äta.

 

Ebbe är fyra år och går på Barncompaniets förskola.
Han har testat att äta många olika saker.
Till exempel har han testat att äta
både räkans öga och räkans hjärna.

– Ja, jag är ju matmodig och det är lite intressant
säger Ebbe Söderholm till SVT.