Reporterskola

BLT - Sydöstran: Han namngav flera tusen växter

Foto på en skulptur av Carl von Linné

Under sommaren har vi kunnat njuta av naturens alla vackra blommor. Personen som namngav cirka 8 000 växter och 4 000 djur föddes i Sverige. Minireportrarna Isak och William från Rödebyskola har letat fakta om Carl von Linné.

Carl Linnaeus föddes 1707 i Råshult och dog 10 januari 1778 i Uppsala.

Hans far hette Nils Ingemarsson Linnaeus och hans mammas namn var Christina Brodersonia. Carl fick fyra syskon: Samuel Linnaeus, Sophia Juliana Linnaeus, Anna Maria Linnaeus och Emerita Linnaeus.

Nu kanske ni undrar varför vi skriver att han heter Carl Linnaeus, det ska vi svara på nu: det var så att han hette Linnaeus ända tills 1757 då han blev adlad till von Linné. Han började skolan i Växjö år 1717.

1741 blev han utsedd till professor i medicin vid Uppsala universitet. Uppsala universitet, som är ett av Sveriges kändaste universitet, är de äldsta universitetet i norden. Hans far var intresserad av blommor vilket smittade av sig på Carl.

Här kommer tre av de blommor som von Linné namngav: penningört, blåklint och gulmåra.

Det finns till och med ett talesätt som lyder ”Gud skapade och Linné ordnade”. Och som ni såg i ingressen så stod det att han namngav cirka 4 000 djur och 8 000 växter. Vilket är väldigt många men det är sant.

Källor: Uppslagsverket, historiesajten, so-rummet, wikipedia och Uppsala universitet.

Text: Isak och William, 6b, Rödebyskolan, Karlskrona