Godispåsarna blir mindre

Smaskigt! Men inte lika gott för hälsan.

Fakta

  • Socker kan ge övervikt och hål i tänderna. Livsmedelsverket är en myndighet. De ger oss rekommendationer om vad vi bör äta. De säger att maximalt 10 % av det en 10-åring äter bör komma från socker. Det är ungefär 50 gram socker om dagen. Eller 15 sockerbitar.
  • I artikeln har vi skrivit om SCB. Det är också en myndighet. De jobbar med statistik. SCB står för Statistiska centralbyrån.

I genomsnitt äter vi svenskar 17 kilo godis och dricker 70 liter läsk varje år. Nu blir godispåsarna och läskburkarna mindre.

 

Svenskar är riktiga gottegrisar. Vi äter mest godis i hela världen, i genomsnitt 17 kilo godis per person och år. År 1960 åt vi i genomsnitt 7 kilo per år. Det visar SCB. De är en myndighet som jobbar med statistik.

 

Lösgodis är en fjärdedel av allt godis som butiker säljer. Godispåsarna har blivit större. Det är en anledning till att vi äter mer socker. Det fick plats 175 gram godis i påsen på 1970-talet. I dag får det plats mellan 500 gram och 4 kilo.

 

Fler och fler affärer har tagit tillbaka de mindre påsarna nu. Det tycker många är bra. Andra förpackningar verkar också bli mindre. Både läskburkar och chipspåsar.

 

Sara Ask är dietist. Hon jobbar med frågor om vad som är bra att äta. Hon tror att mindre förpackningar är ett tecken på att många vill ha en hälsosammare livsstil.

 

– Man kanske kan öka förpackningarna på mat som är nyttig i stället, säger hon till DN.

 

Bild: CC0 Public Domain / FAQ

Vi svenskar äter mest godis
i hela världen.
Nu blir godispåsarna
och läskburkarna mindre.

 

Godispåsarna har blivit större.
Affärerna säljer mycket lösgodis.
Det är bland annat därför
vi äter mer socker nu än förr.

 

Det fick plats 175 gram godis
i påsen på 1970-talet.
I dag får det plats mellan 500 gram och 4 kilo.

 

Fler och fler affärer börjar använda
de mindre påsarna igen.
Det tycker många är bra.

 

Andra förpackningar blir också mindre.
Till exempel läskburkar och chipspåsar.

 

Många vill leva sunt.
Kanske är det därför affärerna säljer
mindre påsar och förpackningar.

 

Bild: CC0 Public Domain / FAQ