Sverige mörknar och ljusnar på fredag

Bild på nästan en total solförmörkelse. Men riktigt så här mörkt blir det inte i Skåne på fredag.

Fakta

  • Solförmörkelser uppstår när jorden, månen och solen står på rad i rymden. Alltså träffar solens ljus månen istället för jorden.
  • Solen är 400 gånger större än månen. Men den befinner sig också 400 gånger längre bort än månen. Därför kan det bli total solförmörkelse.

Mycket händer med vädret på fredag. Först är det solförmörkelse. Sedan vårdagsjämning. Det innebär att dagen blir längre än natten.  

 

Månen kommer att täcka ungefär 80 % av solen i Skåne. Det blir inte helt mörkt. Men vi kommer märka en skillnad. Det kallas solförmörkelse. Den varar i 2 minuter på fredag förmiddag.

 

På andra platser i världen täcks solen helt. Det kallas total solförmörkelse. Även om det inträffar nästan varje år någonstans i världen så är det ovanligt att någon ser det. Det beror på att 70 % av världens yta är hav. Oftast är det total solförmörkelser på platser där ingen bor.

 

Efter solförmörkelsen händer nästan himmelska sak. Det är vårdagsjämning innan klockan 12 på natten. Det betyder att dagarna blir längre än nätterna nu.

Vädret var annorlunda i fredags.
Månen täckte solen.
Dagen blev längre än natten.

 

Det kallas solförmörkelse
när månen täcker solen.
Det var solförmörkelse
i 2 minuter i fredags.

 

Nästan hela solen täcktes i Skåne.
Månen täckte hela solen
på andra platser i världen.

 

Dagen blev längre än natten
i fredags.
Det kallas vårdagjämning.
Nu blir dagarna längre och längre
fram till midsommar ungefär.
Då vänder det igen.