Måns har åkt till Wien

Foto: Per Kristiansen

Onsdag 21 maj är det semifinal i Eurovision Song Contest. Måns Zelmerlöw är Sveriges bidrag med låten Heroes.

I torsdags åkte Måns Zelmerlöw till Wien. Det är huvudstaden i Österrike. Där ska han tävla för Sverige i Eurovision Song Contest. Det är en Europeisk musiktävling.

Finalen äger rum den 23 maj. Innan dess måste Måns ta sig vidare från en semifinal. På onsdag den 21 maj är det dags.

Den 14 mars var det final i Melodifestivalen i Sverige. Måns vann med sin låt Heroes. Därför är han med i Eurovision Song Contest. Måns Zelmerlöw blev själv chockad när han vann Melodifestivalen.

Det är helt sanslöst. Jag försökte ta in det och började nästan böla, sa han då.

I Melodifestivalen finns det en internationell jury. Måns låt var deras favorit. Vilket bådar gott inför Eurovision.

Måns Zelmerlöw var april månads kändis på Minibladet. Där berättade han bland annat om alla jobb han haft. Läs mer om honom här.

Minja och Mino ska följa Eurovision Song Contest. Här kan du se deras bildserie.

9612372048_76d748159e_z

Eurovision Song Contest

1956 var första gången Eurovision Song Contest ägde rum. Idag är Eurovision världens största direktsända underhållningsprogram. Förra årets final sågs av mer än 170 miljoner tittare.

Sverige har vunnit Eurovision 5 gånger. Första gången var 1974. Då var det gruppen Abba som vann. Låten de vann med hette Waterloo. Abba är idag en av de största musikgrupperna i svensk historia. Medlemmarna i gruppen heter Agnetha, Benny, Björn och Anni-Frid. När de satte ihop första bokstaven i varje namn kom de på namnet Abba.

10 år senare vann Sverige igen. Året var 1984 och Herreys sjöng låten Diggi-loo diggi-ley. En låt om en kille som är glad över sina nya gyllene skor. Alla gillar skorna och killen får en karriär som sångare och dansare. The Times är en engelsk tidning. De har utsett Diggi-loo diggi-ley till historiens roligaste eurovisonbidrag.

1991 vann Carola Eurovision. Hon gjorde det med låten Fångad av en stormvind. Det blev en spännande final. Frankrike och Sverige fick lika mycket poäng. De hade fått samma antal 12-poängare. Carola vann eftersom hon fått fler 10-poängare.

1998 vann Charlotte Perelli med låten Take me to your heaven. På den tiden hette hon Charlotte Nilsson. Låten hette Tusen och en natt på svenska. Den femte och senaste svenska vinnaren är Loreen. Hon vann 2012 med låten Euphoria.

Förra året vann Conchita Wurst med låten Rise Like a Phoenix. Landet som vinner Eurovision är värd året efter. Conchita kommer från Österrike.  Därför är årets final i Österrike.

Rebus

Rebus-2015-20-