EU nådde inte sitt flyktingmål

Migrationsministern Morgan Johansson var inte nöjd med förhandlingarna. FOTO: Linda Håkansson https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

På måndagen träffades EU:s migrationsministrar. De skulle förhandla om hur man ska ta hand om flyktingar.

 

Resultatet blev att man ska fördela knappt 55 000 flyktingar mellan sig. Målet var egentligen att man skulle kunna hjälpa 60 000 flyktingar.

 

Av de 55 000 människor som ska hjälpas kommer 22 000 från flyktingläger utanför EU. Resten är flyktingar som har flytt till Grekland och Italien. De två länderna har på senare tiden haft många flyktingar som kommit via farliga båtresor. Nu skulle resterande EU-länder hjälpa till.

 

Förhandlingarna innebar att övriga EU-länder kommer hjälpa 32 000 asylsökande i Italien och Grekland. Det tycker Italiens regering är alldeles för lågt.

 

Morgan Johansson är justitieminister och migrationsminister i Sverige. Han är inte nöjd med resultatet.

 

— Det finns ett antal länder man kunde ha begärt mer av

 

Morgan Johansson är mest besviken på de stora EU-länderna Polen och Storbritannien. De tar bara emot ett par tusen var. Han är också kritisk till Spanien som tar emot väldigt få och Ungern som inte tar emot några alls.

 

De asylsökande och flyktingar som EU-länderna förhandlat om ska tas emot under de kommande två åren. EU ska göra ett nytt försök att nå 60 000 i slutet av hösten.

 

Det var möte i EU i måndags.
De pratade om
hur vi kan hjälpa flyktingar.

 

Det var möte i EU.
EU vill hjälpa flyktingar.
De bestämde att
de ska hjälpa 55 000 personer.

 

Personerna får åka
till olika länder i EU.
Men alla länder i EU
hjälper inte till.
En del länder
tar bara emot några få personer.
Andra länder
tar inte emot någon.