Rötmånaden är uppskjuten

Rötmånaden är en period under sommaren. Då gör värmen att kött och mjölk inte håller lika länge. Sommaren har varit kallare än vanligt i år. Därför har rötmånaden skjutits upp.

 

När det är kallare så håller maten lite längre. Rikard Dryselius är mikrobiolog på Livsmedelsverket. Det handlar mer om rötmånadsväder, menar han.

 

– Jag skulle snarare tala om rötmånadsväder. Vi hade en varm period i början av juli och då var det rötmånadsväder. Nu har vi inte det, men värmen kan ju komma tillbaka, säger Rikard.

 

Det behöver inte vara jättevarmt för att vi ska bli magsjuka. Håll maten kall när du går från affären eller åker på utflykt. Då undviker du att bli sjuk.

 

– Man kan tänka på att ta med sig en kylbox med frysklampar, och ställa in maten i kylen så fort man kommer hem, tipsar Rikard.

 

Det är lika viktigt att vara noggrann med maten när vi grillar.

 

– Man ska inte använda samma redskap och fat till det råa köttet som till det grillade och andra livsmedel. Det är också jätteviktigt att steka igenom köttfärs, säger Rikard Dryselius.

Rötmånaden är en varm period
på sommaren.
Värmen förstör mjölk och kött.
Det har varit kallare i år.
Därför kommer rötmånaden senare.

 

Maten håller länrge
när det är kallare.

 

Rikard Dryselius jobbar
på Livsmedelsverket.
Han tror att
det handlar om rötmånadsväder.

 

När det är varmt
blir maten lättare dålig.
När det är kallt
håller maten längre.

 

Rikards tips

Undvik att bli sjuk
med hjälp av Rikards tips:

 

  1. Ställ in maten i kyl
    direkt du kommer hem.
  2. Håll maten kall
    när du är på utflykt.
  3. Stek köttfärs ordentligt.