Meteorregn på onsdag

Den här veckan faller ett stort meteorregn över himlavalvet. Flera små rymdstenar väntas lysa upp natthimlen.

 

Meteorsvärmen heter Perseiderna. Den återkommer varje år kring den 12 augusti. I år tror man att den kommer vara extra synlig. Just när skuren faller syns månen mindre än vanligt. Därför kommer himlen kommer att vara extra mörk och skuren lättare att se.

 

— Det kommer att gå att se dem så snart som solen har gått ner. Det är ingen måne som stör, vi kommer bara se den som en tunn skärva, säger Nils-Erik ”Nippe” Olsson från föreningen Stockholms Amatörastronomer.

 

Meteorregnet är egentligen en lång svans till kometen Swift-Tuttle. Jordens bana passerar genom meteorregnet i augusti varje år. Då far de små rymdstenarna in i vår atmosfär. De passerar i en fart på upp emot 60 kilometer i sekunden.

 

Det krävs varken kikare och teleskop för att se meteorsvärmen. Onsdagen den 12 augusti tros meteorskuren kunna ses som bäst.
— Normalt syns den bäst kring den 11 till 13 augusti varje år, men jag tycker att man kan gå ut redan nu på måndag och titta och sedan alla kvällar fram till lördag, säger Nils-Erik Olsson.

Ett meteorregn syns på himlen
den här veckan.
Det är flera små rymdstenar
som passerar jorden.

 

Ett meteorregn syns på himlen
den här veckan.
Det heter Perseiderna.
Det passerar jorden
i augusti varje år.

 

Månen syns mindre än vanligt
i år.
Himlen är extra mörk.
Därför är meteorregnet
lättare att se.

 

Meteorregnet är
svansen på en komet.
Det består av
flera små rymdstenar.

 

Meteorregnet passerar väldigt fort.
Det når 60 kilometer/sekund.
Det syns antagligen bäst
onsdagen den 12 augusti.