Konsert slutade tråkigt för många tjejer

Festivalen We are Stockholm slutade tråkigt för många tjejer. Obs! Bilden är inte från festivalen.

Under en konsert i Stockholm i somras blev flera tjejer tafsade på. I förra veckan kom det fram vad som hade hänt.

 

We are Stockholm är en festival som äger rum i Stockholm varje år. Festivalen riktar sig till ungdomar mellan 13-19 år. I somras spelade bland annat artisten Zara Larsson på festivalen.

 

Tyvärr blev festivalen tråkig för många tjejer i publiken. De kunde efteråt berätta att grupper med killar hade varit otrevliga under en konsert. Killarna hade tafsat på tjejerna även fast tjejerna inte ville det.

 

Efter festivalen har flera tjejer anmält det som har hänt till polisen.
Att ta på andra personer fast de inte vill är nämligen brottsligt och förbjudet. Det är förbjudet eftersom din kropp är just din kropp. Du bestämmer alltid hur någon annan får ta på eller röra dig.

 

Men att någon tafsar trots att man inte vill kan tyvärr hända på flera platser. Det kan till exempel hända i skolan. Då är det viktigt att man vänder sig till en vuxen, till exempel en lärare, en kurator eller kanske rektorn.

 

 

Liv Svirsky är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och utbildad handledare i KBT. Hon har några viktiga tankar för dig som uppfattar nyheten som obehaglig eller har varit med om något liknande själv:

 

Det som hände på festivalen händer inte varje dag. Man ska alltså inte vara rädd för att gå ut på aktiviteter och ha roligt. Det är viktigt att säga till någon vuxen om du själv blir utsatt eller om du ser att någon tar på någon annan på ett olämpligt sätt.

 

Om du blivit utsatt tidigare och vill ha hjälp med att tala om det kan du också vända dig till någon vuxen. Kanske en förälder, en vän eller en släkting som du känner att du kan tala med. Du kan också vända dig till exempelvis skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller BUP där du bor. Du kan även kontakta BRIS via telefon, chatt eller mail.

 

 

Det finns ingen lättläst version till den här nyheten.