Unga skapar sin egen kultur

Unga skapar sin egen kultur på Youtube.

Med hjälp av Youtube kan unga skapa sin egen kultur. Och det gör de också – Minecraftspelare hyllas av sina fans och 5000 unga översvämmade Youtube-mässan i Älvsjö.

 

”Jag ska spela på Styx 19:30 ikväll, kom dit om du har lust” stod det i ett meddelande. Ett meddelande från en fjortonåring som är en kändis på Youtube. Han brukar lägga upp klipp från när han spelar Minecraft på sin Youtube-kanal. Fjortonåringen bjöd in sina unga fans att spela Minecraft med honom.

 

När klockan blev 19.30 loggade allt fler in på servern. Till slut blev de så många att de slog de rekord. Stämningen var på topp i chatten och alla ville spela med sin idol. De sprang efter honom och ville visa vad de kunde. Han svarade med att kasta guldäpplen och diamantbyxor som de kunde fånga.

 

Några månader senare, i början av det här året, var det Youtube-mässa i Älvsjö. Arrangörerna trodde inte att så många skulle komma. Men nästan 5000 besökare dök upp och de allra flesta var 7-14 år. Köerna blev långa och arrangörerna blev oroliga.

 

Men det blev ett fantastiskt möte mellan fans och Youtube-kändisar. Barnen pratade och kramades med Youtube-stjärnorna. Flera av Youtube-stjärnorna själva beskrev mässan som ”episk” och ”mindblowing” efteråt.

 

Att Youtube är öppet för alla och bygger på en deltagarkultur är tydligt i båda dessa exempel. Tidigare har det alltid varit vuxna som skapat kultur för barn. Men Youtube-generationen visar att barn kan skapa sin egen kultur.

Med Youtube kan unga
skapa sin egen kultur.
Och det gör de också.

 

”Kom om du har lust” skrev fjortonåringen.
Han är väldigt känd på Youtube.
Han är känd för sina klipp
där han spelar Minecraft.
Nu bjöd han in sina följare
att spela tillsammans med honom.
Och det var väldigt många som ville det.
Det blev till och med rekord.

 

I början av januari
var det Youtube-mässa i Älvsjö.
De som ordnande mässan
trodde inte att så många skulle komma.
Men nästan 5000 besökare dök upp.
De allra flesta var 7-14 år.
Det blev fina möten
mellan barn och kändisar från Youtube.

 

De här två exemplen visar
att deltagarna är viktiga på Youtube.
Youtube skapas tillsammans av
kändisarna och deras följare.

 

På Youtube kan också barn
göra kultur för barn.
Barn kan alltså filma, spela och sjunga
och sedan visa upp det utan någon vuxen.
Förut har bara vuxna gjort kultur för barn.