Framtidsmat i krypform

Foto: Michal Ludwiczak/Shutterstock.com

Eleverna på Alfaskolan i Solna skulle nyligen testa framtidens mat. De fick prova att äta något som var helt nytt för dem insekter.

 

Åttondeklassarna i Alfaskolan bjöds nyligen på frystorkade syrsor och karamelliserade larver på smörgåsar. Anledningen är att insekter kan bli framtidens mat.

 

– Vi ska prova på ”framtidens mat”, med insekter och mer vegetariskt. Jag är lite skeptisk, men man får hoppas på det bästa. Just nu hade jag hellre velat ha en hamburgare, säger Kieran O’reilly. Han är åttondeklassare i Alfaskolan.

 

De som hade lagat smakproverna var bagaren Johan Sörberg och kocken Paul Svensson. De vill skapa intresse för mat som är bra för miljön.

 

– Vi måste börja tänka på miljön och bröd är ett av de mest klimatsmarta livsmedel vi kan äta. Och för att skoja till det lite så har vi petat in en annan sak, det är små insekter, säger Johan Sörberg.

 

Anledningen till att eleverna får testa insekter är att insekter är en stor proteinkälla. Trots att många kan bli äcklade av insekter är de alltså väldigt klimatsmart mat. På vissa ställen i världen, till exempel i Kina, är insekter dessutom redan en populär matbit för många.

 

Intresset för den nya maten var stort bland elever på Alfaskolan. Många tog flera portioner medan andra testade motvilligt. Men hur smakade det?

 

– Det var mycket godare än vad jag förväntade mig i alla fall. Jag skulle kunna tänka mig att äta fler faktiskt, säger Kieran O’reilly.

 

Fundera och diskutera

Varför tror du att det är bra för miljön att vi äter insekter?

Hade du vågat smaka insekter?

Har du smakat på någon mat som du tycker är konstig? Berätta.

På Alfaskolan i Solna har eleverna
testat framtidens mat.
De fick prova att äta insekter.

 

Eleverna på Alfaskolan fick prova
att äta insekter.
De fick äta syrsor och larver på smörgåsar.
Eleverna skulle testa framtidens mat.
Och insekter kan bli något vi äter i framtiden.

 

Bagaren Johan Sörberg och
kocken Paul Svensson lagade maten.
De vill att fler ska äta mat som är bra för miljön.

 

Bröd är mat som är bra för miljön.
Insekter är också bra
för insekter innehåller mycket protein.
Smörgåsar med insekter på är alltså
väldigt bra för miljön.

 

Kieran O’reilly går i åttan på Alfaskolan.
Han var lite tveksam till insekterna.
Men han tyckte det var godare än hade trott.

 

Fundera och diskutera

 

Varför tror du att
det är bra för miljön att vi äter insekter?

Hade du vågat smaka insekter?

Har du smakat på någon mat som
du tycker är konstig?
Berätta!