Terrorattack i Bryssel

Många hade skrivit budskap om fred på gatorna i centrala Bryssel.

Vad är en terrorattack?

 

Man tror att terrorister låg bakom attacken i Bryssel – det var alltså en terrorattack. Terrorister gör terrorattacker för att andra människor inte tycker som de. Terrorister vill alltså att andra människorna ska ändra sig. Men för att terroristerna ska få som de vill försöker de skrämmas.

 

Det är naturligt om man blir rädd efter att man har hört om en sådan attack som i Bryssel. Men man ska inte behöva vara rädd. Poliser i Sverige och över resten av världen jobbar hårt för att vi ska känna oss trygga.

 

Om man trots det känner sig rädd ska man prata med en vuxen.

I går råkade Belgiens huvudstad Bryssel ut för en terrortattack. Flera personer skadades och dog efter attacken.

 

I går hände något hemskt i Belgiens huvudstad Bryssel. Vid klockan 8 på morgonen hördes två smällar vid flygplatsen. Två explosioner hade skett bland människor. Flera personer skadades och dog. Många personer blev rädda och snart stängde polisen ner flygplatsen.

 

Lite senare skedde en ytterligare explosion i en tunnelbanestation i Bryssel. Flera personer skadades och dog då också.

 

Under dagen har folk samlats i centrala Bryssel för att visa sitt stöd för de drabbade och för att visa att de protesterar mot terrorattacker. Många har lagt blommor och skrivit budskap på asfalten. Budskap som “Be för Belgien”, “Var inte rädda” och “Enade mot hatet”.

 

Många ledare världen över är arga och upprörda över vad som har hänt. Bland annat kallade statsminister Stefan Löfven det som hänt för ”fruktansvärda, vidriga och fega handlingar”.

 

Bryssel är en viktig stad i Europa. Där finns nämligen Europaparlamentet. Bryssel kan därför ses som EU:s huvudstad. Många personer världen över jobbar där. Det finns också många svenskar som bor i Belgien.

 

Efter vad som hänt var många oroliga i Bryssel. Skolor stängdes för dagen och det gick inga bussar och tunnelbanetåg.

 

Har du frågor om terrordådet i Bryssel? Prata med en vuxen eller kontakta Bris https://www.bris.se/.

 

Är du vuxen och vill ha tips om hur du kan prata med barn om hemska saker som hänt, läs här.

Det finns ingen lättläst version till den här artikeln.