Nu kommer fästingarna

Med våren kommer också fästingar.

Nu kommer våren.
Då kommer också fästingarna.
Men fästingar gillar egentligen
djur mer än människor.

 

Nu börjar våren komma.
Med våren kommer också fästingarna.
Det finns mest fästingar mellan april och juni.
Sedan blir det för torrt för fästingarna.

 

När fästingarna är hungriga klättrar
de ut på grässtrån eller blad.
Därifrån hoppar de till ett djur som går förbi.
Fästingar väntar sig ett hårigt djur.
Fästingarna blir förvirrade om
de har hoppat till en människa.

 

Men om människan luktar gott
biter fästingen sig fast ändå.
Fästingar gillar nämligen vissa dofter.
Det är därför vissa människor får
fler fästingar än andra.

Med våren kommer också fästingarna. Därför får man undersöka kroppen lite extra efter att man har varit ute i det gröna. Trots att fästingarna föredrar hårigare djur.

 

Nu börjar våren komma så sakta. Med den kommer också fästningarna ut ur sin dvala under marken. Och det är mellan april och juni som det finns som mest fästningar. Efter det blir det för torrt för de små insekterna.

 

— De måste passa på så fort det blir lämpligt väder, säger Lars Lundqvist, han jobbar med zoologi på Lunds universitet. Zoologi är läran om djur.

 

Fästningarna klättrar ut på grässtrån eller blad. Därifrån kan de känna av värme från djur som passerar. När ett lämpligt djur kommer förbi hoppar de upp på djuret.

 

När de har hoppat upp på djuret väntar de sig ett hårigt djur. De blir därför lätt förvirrade om det är en människa de har hamnat på. Då är det människans lukt som avgör om fästingen biter sig fast eller inte. Fästingar gillar nämligen vissa dofter. Det är därför vissa människor får fler fästingar än andra. Får man många fästingar så kan det vara bra att stryka på lite extra insektsmedel.