Faddrar ska locka tjejer

I sommar får vi lov att börja tävla i idrott igen.

Färre och färre tjejer vill spela fotboll. Men i Linköping har man försökt göra något åt det genom att starta ett fadderprojekt för unga tjejer.

 

Intresset för att spela fotboll bland tjejer i Sverige är inte så stort. På senare år har man sett ett sjunkande intresse, framför allt bland unga tjejer.

 

Men i Linköping blir fler och fler unga tjejer intresserade av fotboll. Det beror på att man efter dam-EM i fotboll för tre år startad ett fadderprojekt.

 

Projektet är ett samarbete mellan Linköping kommun, Östergötlands fotbollsförbund och Linköpings FC. I projektet är elitspelare från Linköping FC faddrar åt yngre tjejer. Och projektet har visat sig vara lyckat. Det har blivit populärare bland unga tjejer att spela fotboll.

 

Mariann Gajhede spelar fotboll för Linköping FC. Hon är också fadder till fotbollslaget BK Tinnis. När hon besöker laget tränar flickor födda 2004-2009 tillsammans.

 

– När jag var i den åldern visste jag inte om att man kunde leva på att spela fotboll, så jag hoppas väl att de lär sig att det är en möjlighet och de kanske får en förebild att se upp till, säger Mariann Gajhede.

 

Och att få idoler på besök uppskattas av spelarna i BK Tinnis.

 

– Det är ju ganska många som är kända, som också är tjejer. Alltså, det är inte bara en killsport, säger Zoe Cherian från BK Tinnis.

 

Förutom fadderbesök får tjejerna genom projektet också besöka Linköping Arena. Det är Linköping FC:s hemmaarena. Tjejerna får komma dit under en helkväll och sen får de såklart gå på LFC:s hemmamatcher.

Färre och färre tjejer vill spela fotboll.
I Linköping har man försökt ändra på det.
Man har startat ett fadderprojekt.

 

Inte så många unga tjejer vill spela fotboll.
I Linköping ville man ändra det.
Därför startade man ett fadderprojekt.
En fadder är en äldre person som
hjälper en yngre person.
En fadder blir ofta en förebild.

 

De som spelar i Linköping FC damlag är faddrar.
Linköping FC är Linköpings bästa fotbollslag.
Spelarna är faddrar åt
lag där unga tjejer spelar.
Spelarna från Linköping FC besöker tjejlagen och
tränar tillsammans med dem.

 

Projektet är väldigt uppskattat.
Spelarna i Linköping FC tror att
det är bra med faddrar.
Och de unga tjejerna blir glada att få förebilder.