Drönare till självstyrande bilar

Drönare håller på att utvecklas som kan hjälpa självkörande bilar.

En ny typ av drönare håller på att utvecklas. Den ska hjälpa självstyrande bilar att se vad som händer längre fram på vägen.

 

Det har hänt mycket inom bilbranschen de senaste åren. Elbilar har kommit och självkörande bilar har börjat utvecklas.

 

Just självkörande bilar har nu ett hjälpmedel som håller på att utvecklas. Det är företaget Ford Motor Company som har en idé om att utveckla drönare som kan hjälpa de självstyrande bilarna.

 

Drönaren kommer då flyga en bit framför bilen och kan fungera som en kikare. Den kan då berätta hur vägen ser ut längre fram. Det skulle då kunna hjälpa de självstyrande bilarna att ta bättre beslut.

 

Den drönare man håller på att utveckla ska kunna åka både över land och vatten. Den ska till och med kunna dyka under vatten. Men det kommer förmodligen dröja en lång tid innan den typen av drönare går att köpa.

 

Bilens historia

 

Många anser att Carl Benz är bilens uppfinnare. Det var han som fick patent för den nya uppfinningen. Till skillnad från tidigare självåkande fordon hade Carl byggt en motor till bilen. Carls bil var byggd som en trehjuling.

 

Carl Benz första bil.
Carl Benz första bil.

 

Men det var många som var skeptiska till Carls uppfinning. De tyckte att häst och vagn var mycket bättre. Till och med Carl själv var osäker på om han ville bygga fler.

 

Men Carls fru Bertha visste att uppfinningen var något för framtiden. På morgonen den 5 augusti 1888 så smög hon ut medan Carl sov. Hon och deras två söner Rickard och Eugene körde till Berthas föräldrar som bodde 10 mil bort.

 

Carl Benz anses ha uppfunnit den första bilen.
Carl Benz anses ha uppfunnit den första bilen.

 

Resan skulle ta flera dagar. Så Bertha skrev ett brev till Carl innan hon åkte. Efter en lång och tröttsam resa kom de till slut fram och Bertha kunde telegrafera till sin man.

 

Nyheten spred sig och de som varit skeptiska till bilen ändrade snart sig. Snart blev bilen allt mer vanligt och på 1900-talet började den säljas i allt större mängder. Och bevisligen så utvecklas bilen än idag.

 

Idag finns bilar som bara går på el.
Idag finns bilar som bara går på el.

 

Rebus-2016-20