Sverige bäst på jämställdhet i film

Svensk film är bäst i världen på jämställdhet.

A-märkning är ett nytt sätt att se hur jämställda filmer är. Märkningen visar sig att Sverige är bäst i världen på jämställdhet i filmer. Men det finns fortfarande en del arbete kvar att göra.

 

I filmvärlden går de större rollerna ofta till män och vita personer. Kvinnor och icke-vita personer får helt enkelt inte samma möjligheter. Därför kan filmbranschen inte kallas för jämställd.

 

Ellen Tejle är en av de som vill ändra på det här. Hon är en av personerna bakom jämställdhetsmärkningen A-märkt. De som jobbar med A-märkning befinner sig nu på filmfestivalen Cannes i Frankrike. De vill se hur jämställda filmerna där är.

 

A-märkningen kom till på grund av ojämställdhet. Men märkningen visar också något positivt – i alla fall för Sverige. Det visar sig att Sverige är bäst på jämställdhet inom filmer i världen. Men det finns också en del kvar att göra. För några dagar sedan presenterade man resultatet för Sveriges Kulturminister Alice Bah Kuhnke.

 

– Studien som vi har publicerat visar att Sverige är bäst på jämställdhet, men när det gäller representationen av icke-vita har vi väldigt långt kvar, berättar Ellen Tejle.

 

A-märkningen har också fått positiva reaktioner från andra länder. Flera andra vill införa den, bland andra Kina och Brasilien. Det tycker Ellen Tejle tycker är kul och spännande.

Sverige är bäst på jämställdhet i film.
Det visar A-märkningen.
A-märkning är ett sätt att
se hur jämställda filmer är.

 

I filmvärlden är det inte jämställt.
Stora roller går oftast till män och vita personer.
Det är svårt för kvinnor och icke-vita personer.

 

Ellen Tejle vill ändra på det här.
Hon är en av de som hittat på A-märkning.
A-märkning visar hur jämställd en film är.

 

A-märkningen har visat att
Sveriges filmer är väldigt jämställda.
Men det finns en del kvar att göra ändå.
Det finns inte många icke-vita personer
i svenska filmer.

 

Många har tyckt A-märkning är bra.
Bland annat Kina och Brasilien vill börja med det.
Det tycker Ellen Tejle är kul och spännande.