Mobiltelefoner distraherar i trafiken

Att prata i mobilen när man cyklar kan vara distraherande. Stanna då hellre cykeln innan du svarar.

Att prata i eller titta på mobiltelefonen kan vara distraherande. Därför gäller det att inte använda den när man rör sig i trafiken – till exempel när man går eller cyklar. Det är många som skadar sig på det sättet.

 

Mobiltelefoner är en stor anledning till att personer skadas i trafiken. På tio år har minst 650 personer tvingats åka in till akuten eftersom de har använt mobiltelefonen medan de har gått eller cyklat.

 

De flesta av de 650 personerna har skadats eftersom de har kört på ett hinder. Det händer också att folk går in i stolpar. Men det finns exempel på allvarligare olyckor också. Det har hänt att personer har blivit påkörda av bilar för att de inte varit uppmärksam på vägen.

 

Allt det här berättar Tomas Fredlund. Han jobbar på Transportstyrelsen. Tomas har några råd till fotgängare och cyklister om hur de ska använda sina mobiltelefoner för att inte skadas.

 

– Ringer telefonen så ställ cykeln eller skit i att svara. Och fotgängare som pratar i telefon ser sig om utan att vara så uppmärksamma som de tror sig vara. Tänk er för innan ni kliver ut i gatan, säger Tomas Fredlund.

Mobiltelefoner och trafik är inte bra tillsammans.
Därför ska man inte använda mobiltelefonen
när man går eller cyklar.

 

Mobiltelefoner distraherar lätt.
Därför ska man inte använda telefonen
när man går eller cyklar.
Då kan man skada sig.

 

650 personer har skadat sig i trafiken för
att de har pratat i mobiltelefon.
De har åkt in i något eller gått in i lyktstolpar.

 

Tomas Fredlund jobbar på Transportstyrelsen.
Han har några råd.
Han säger att man ska stanna om telefonen ringer.
Och att man ska se sig noga för när
man går över en gata.