Klibbigt värre

Kameleontens saliv är lika tjockt och klibbigt som honung.

Kameleonten kan fånga sina byten med tungan. Hur det går till har ingen riktigt vetat. Nu har forskare kommit fram till svaret – det är det klibbiga salivet som gör det.

 

Kameleonten har en spännande tunga. Den kan sträcka ut sin tunga så den blir dubbelt så lång som kameleonten själv. Och snabbt går det. På bara några hundradels sekunder kan den fånga sina byten.

 

Dessutom är tungan väldigt stark. Det är därför kameleonten orkar fånga in stora insekter. Den orkar till och med fånga in ödlor som väger mer än tre gånger så mycket som kameleonten själv.

 

Många har varit intresserade av kameleontens tunga. Den har studerats flitigt. Men ingen har riktigt vetat hur det kommer sig att bytet fastnar på tungan. Varför trillar det inte av på väg tillbaka till munnen?

 

Man har haft olika idéer om hur tungan fungerar. Vissa har trott att det har att göra med sugproppar på tungan. Andra har trott att det är för att tungans yta påminner om kardborre. Samma material som man har på vissa skor.

 

Nu har ny forskning kommit fram. Den visar att hemligheten inte finns i kameleontens tunga. Det är det slemmiga salivet som gör att byten fastnar.

 

För att testa detta byggde forskarna en liten ramp. De lämnade saliv från en kameleont på rampen. Sedan testade de att rulla en metallkula över rampen. De kunde sedan mäta hur trögflytande och klibbigt saliven var.

 

Det visar sig att kameleontens saliv är 400 gånger mer trögflytande än människans. Det är ungefär lika klibbigt som en klick honung.

 

Rebus-2016-26

Kameleonten fångar sina byten med tungan.
Men hur går det till?
Nu har forskare kommit fram till svaret.

 

Kameleonten har en spännande tunga.
Den kan bli dubbelt så lång
som kameleonten själv.
Dessutom är tungan väldigt stark.
Därför kan kameleonten fånga in stora insekter.

 

Många har funderat över kameleontens tunga.
Hur fastnar bytet på tungan?
Varför trillar inte bytet av
på väg tillbaka till munnen?

 

Forskarna har haft olika idéer.
Vissa har trott att tungan har sugproppar.
Andra har trott att tungan är som en kardborre.
Vissa skor har kardborreband.

 

Nu har ny forskning kommit fram.
Den visar att det inte handlar om tungan.
Det är det slemmiga salivet som
gör att bytena fastnar.
Salivet är ungefär lika klibbigt som honung.

 

Rebus-2016-26