Protest mot ny asyllag

Demonstrationerna äger rum utanför riksdagen i Stockholm.

En ny asyllag började gälla den 20 juli. I går protesterade ett hundratal asylsökande mot den nya lagen.

 

Det har varit mycket krig och oroligheter i världen de senaste åren. Det har inneburit att många tvingats fly från sina hemländer. En del har valt att fly till Sverige. För att få stanna i Sverige måste du ha asyl. Det söker du när du kommer till Sverige.

 

Men nu har lagarna kring asyl ändrats med en ny asyllag. Den nya lagen innebär bland annat att flyktingar i vissa fall bara får stanna ett tag i Sverige. Den innebär också att det blir svårare att få tillstånd för sina släktingar att komma till Sverige.

 

I går var det demonstration mot den nya lagen. Några hundra personer hade samlats utanför riksdagen för att protestera. Många hade med sovsäckar och tält och planerade att fortsätta protestera under natten och torsdagen.

 

– Jag kan inte fatta att lagen gick igenom, något måste göras. Vi kan inte hålla tyst om det här, säger Rasha Daoud. Han har varit med och organiserat demonstrationen.

 

Lagen är tillfällig och ska gälla i tre år. Men lagförslaget fick mycket kritik redan när det bara var ett förslag.

 

Lagen gäller också retroaktivt. Det betyder att det påverkar dem som redan sökt asyl men inte fått ett asylbeslut. Den som ansökte om asyl efter 24 november 2015 och som får sitt beslut efter 20 juli 2016 påverkas av lagen.