Delfin i Öresund

En delfin har setts i Öresund utanför Skåne.

I torsdags simmade en delfin i Öresund. Det är väldigt sällan delfiner kommer till haven runt Sverige – och det är ännu mer sällan personer får möjlighet att snorkla med delfiner där.

 

I torsdags upptäckte personer från Öresundsakvariet i Helsingör en ovanlig gäst i havet. Norr om ön Ven i Öresund såg de en delfin. I nästan en timme simmade delfinen runt deras gummibåt.

 

– Det var helt galet, en stor upplevelse. Det är första gången på många år vi ser en delfin i Öresund. Senast var nog 2003 utanför Helsingborg, säger Jens P. Jeppesen som är akvariechef vid Öresundsakvariet.

 

Delfinen var en sadeldelfin. De finns i tropiska och varma hav runt om i världen. Men emellanåt följer delfinerna med varma strömmar. En sådan ström är Golfströmmen som går förbi utanför Öresund. Golfströmmen hjälper till att värma upp Nordens vatten. På grund av Golfströmmen dyker det ibland upp delfiner i svenska vatten. Men det är mycket ovanligt.

 

Vad som var extra speciellt i det här fallet var att gruppen som upptäckte delfinen fick snorkla med djuret.

 

– Jag tror inte att någon har haft möjligheten att få snorkla med en delfin i Öresund tidigare. Jag har aldrig gjort något liknande förut, säger Jens P. Jeppesen.

 

 

Rebus-2016-32

I torsdags simmade en delfin i Öresund.
Det är väldigt ovanligt.

 

I torsdags kom det
en ovanlig gäst till Öresund.
Det var en delfin.
Den simmade omkring utanför ön Ven.

 

Delfiner bor egentligen i varmare hav.
Men ibland följer delfiner med strömmar.
En sådan ström är Golfströmmen.
Den går förbi utanför Norden.

 

Golfströmmen gör att
det ibland dyker upp delfiner här.
Men det är mycket ovanligt.
Senast en delfin var i Öresund var 2003.

 

 

Rebus-2016-32