Ledning för Alliansen

Anna Kinberg Batra är partiledare för Moderaterna. Det är Alliansens största parti.

Om det hade varit val i dag hade flest personer röstat på Alliansen, inte de rödgröna. Men experterna tror inte att Alliansen leder tillräckligt mycket för att kunna vinna på riktigt.

 

Sifo är en organisation som gör mätningar i vad svenskar tycker i olika frågor. Och nu är det ganska exakt två år till nästa gång det är val i Sverige. Därför har Sifo undersökt hur partierna hade klarat sig om det var val i dag.

 

I Sverige samarbetar partierna i två stora block. I dag sitter det rödgröna blocket i regeringen. Det rödgröna blocket består av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Det block som inte sitter i regeringen kallas oppositionen – och just nu är det Alliansen. Alliansen är det andra blocket och består av Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

 

I Sifos undersökning leder Alliansen lite över de rödgröna. Men ledningen är för liten för att kunna vinna tror Toivo Sjögren som jobbar på Sifo. Det block som sitter i oppositionen burkar vara mer populärt mellan valen. Toivo tror därför att det skulle behövas en större ledning vid den här tiden för att Alliansen skulle kunna vinna när det är val om två år.

 

Sedan förra valet är det två partier vars stöd har förändrats kraftigt. Det ena är Miljöpartiet som har tappat mycket av sitt stöd. Det andra är Sverigedemokraterna vars stöd har ökat kraftigt. Sverigedemokraterna är inte med i något av de två stora blocken.

 

Foto: Per Pettersson Bildlicens Länk

Om två år det val i Sverige.
Men om vi hade haft val i dag
hade Alliansen vunnit.

 

I svensk politik finns det två block.
Blocken tävlar om att få styra Sverige.
Det ena blocket heter de rödgröna.
Det andra blocket heter Alliansen.

 

I dag är det de rödgröna
som sitter i regeringen.
Det är alltså de som leder Sverige just nu.
De valdes i förra valet, år 2014.

 

Nästa val är 2018.
Men om vi hade haft val i dag
hade Alliansen vunnit.
Det visar en ny undersökning.

 

Men Alliansen leder inte mycket
över de rödgröna.
Därför är det inte alls säkert att
de vinner i nästa val.

 

Foto: Per Pettersson Bildlicens Länk