Läslov får kritik

Höstlovet har bytt namn till läslovet.

Höstlovet har nu bytt namn till läslovet. Anledningen är att regeringen vill förbättra läsförståelsen bland svenska barn. Men alla är inte positiva till idén.

 

Läslov är ett projekt som funnits länge. Tanken med projektet är att få barn att läsa mer. Och höstlovet har setts som ett bra tillfälle att uppmuntra till läsning. Därför har det anordnats aktiviteter på lovet för att uppmuntra till läsning. På Minibladet har vi skrivit om Läslov tidigare – det kan du läsa här.

 

Regeringen tyckte att läsning på höstlovet var en bra idé. Speciellt med tanke på att läsförståelsen bland svenska barn har blivit allt sämre. Därför har regeringen beslutat att höstlovet ska byta namn till läslovet. Projektet kommer nu alltså gälla alla över hela Sverige.

 

Men alla är inte positiva till läslovet. Bland annat har Författarförbundet reagerat på förslaget. De tror att det bara är barn som redan läser böcker som kommer läsa under lovet. De tycker att pengarna som läggs på läslovet istället borde läggas på att förbättra skolbibliotek och utbilda lärare.

 

Gustav Fridolin är språkrör för Miljöpartiet. Han är däremot positiv till det nya läslovet. Gustav tycker att man både kan ha läslov och satsa på bibliotek och lärare. Han tror dessutom att barn som annars inte läser kan lockas till att läsa.

– När en idrottsklubb använder läslovet för att i slutet av träningen ta med sig barnen in på biblioteket så innebär det att några av barnen som inte annars skulle gått dit faktiskt gör det, säger Gustav Fridolin.

 

Fundera och diskutera

 

Vilken är din favoritbok? Varför?

 

Tycker du att det är kul att läsa? Berätta.

 

Tycker du att läslovet är en bra idé? Berätta.

Höstlovet har bytt namn till läslovet.
Men en del tycker det är dåligt.

 

Svenska barn har blivit sämre på att läsa.
Därför har regeringen bestämt att

 

höstlovet ska byta namn till läslovet.
På läslovet ska vuxna
uppmuntra barn att läsa mer.

Vi på Minibladet har redan
skrivit om läslov.
Det kan du läsa om här.

 

Men alla tycker inte att läslov är bra.
Några tror att läslov inte kommer fungera.

 

De tror inte att alla barn
kommer att läsa på läslovet.
De tror att bara de barn som redan läser mycket
kommer att läsa.

 

Fundera och diskutera

 

Vilken är din favoritbok?
Varför?

 

Tycker du att det är kul att läsa?
Berätta.

 

Tycker du att läslovet är en bra idé?
Berätta.