Pristagare av Right Livelihood

Right Livelihood-priset delades i år av 4 vinnare.

Right Livelihood är ett pris som går till människor som arbetar för att världen ska bli bättre. Nu är det klart vilka som får priset i år.

 

Right Livelihood-priset kallas också det alternativa fredspriset. Right livelihood-priset går till människor som gör viktiga saker för mänskligheten världen runt. Det kan handla om sådana saker som att arbeta mot krig, för yttrandefrihet och för kvinnors rättigheter. Vinnarna i år är:

 

Syria Civil Defense. Det är en organisation med över 3 000 volontärer. Volontärerna är vanliga människor som vill hjälpa till i ett krigsdrabbat Syrien. Organisationen kallas också Vita hjälmarna. De Vita hjälmarna är ofta först på plats för att hjälpa människor efter attacker, då ger de till exempel första hjälpen.

 

Mozn Hassad från Egypten. Mozn arbetar för kvinnors rättigheter i Egypten. Hon har hjälpt kvinnor som blivit attackerade i domstolen. Hon har också lyckats få hårdare lagar vid våld mot kvinnor.

 

Svetlana Gannushkina från Ryssland. Svetlana har sedan 90-talet jobbat för migranters och flyktingars rättigheter i Ryssland. Hon har hjälpt många flyktingar från att skickas tillbaka till sina farliga hemländer.

 

Den turkiska tidningen Cumhuriyet. I Turkiet är det inte säkert att rapportera om nyheter om de är negativa mot regimen. Cumhuriyet har fortsatt att rapportera nyheter om mänskliga rättigheter och jämställdhet trots att de blivit utsatta för våld och hot.

 

Vinnarna av Right Livelihood-priset hyllas för sitt mod och sitt hårda arbete. Pristagarna får 3 miljoner kronor att dela på. Tanken är att pengarna ska användas till att fortsätta deras goda arbete.

Right Livelihood är ett pris.
Nu är det klart vilka
som får priset i år.

 

Right Livelihood är ett pris.
De som får priset
försöker göra världen bättre.

 

Nu är årets vinnare klara.
De får dela på 3 miljoner.
Vinnarna i år är:

 

Syria Civil Defense.
Det är en organisation i Syrien.
I Syrien är det krig.
Syria Civil Defense hjälper personer
som drabbas av kriget.

 

Mozn Hassad från Egypten.
Mozn arbetar för kvinnors rättigheter.
Hon försöker alltså göra så att
kvinnor känner sig tryggare i Egypten.

 

Svetlana Gannushkina från Ryssland.
Svetlana arbetar med flyktingar.
Hon har hjälpt många flyktingar
att få stanna i Ryssland.

 

Den turkiska tidningen Cumhuriyet.
I Turkiet är vissa nyheter förbjudna.
Framför allt är det nyheter som
säger dåliga saker om staten.
Men Cumhuriyet har fortsatt att
rapportera nyheter ändå.