Många lösenord är inte hemliga

Många lösenord är inte så hemliga som vi tror.

Tips för ett säkert lösenord

  •  Använd olika lösenord till varje konto.
  • Använd starka lösenord till viktiga konton. Ett starkt lösenord är långt och innehåller små och stora bokstäver, samt siffror och specialtecken.

Många lösenord har läckt ut på internet. Det är viktigt att använda säkra lösenord för att ingen ska komma åt dina konton.

 

Vi vill inte att någon ska känna till vilka lösenord vi använder för våra konton på internet, till exempel Facebook och Instagram. Om lösenorden hamnar i fel händer kan någon ta sig in på kontot och göra saker vi inte vill.

 

Men nu berättar SVT Dold att många lösenord har läckt. Listor med lösenord ligger ute på internet, så att vem som vill kan ladda ner dem. Totalt handlar det om lösenord till ungefär tio miljoner svenska konton.

 

Att de här listorna finns beror på att personer hackat sig in på olika hemsidor. Då har de fått fram de lösenord som medlemmarna använder där. Problemet är att många använder samma lösenord till olika konton. Därför är det ofta lätt att komma åt flera olika konton med dessa lösenord.

 

Dagens Nyheters granskande reporter Kristoffer Hörstadius säger att det är viktigt att byta lösenord då och då. Samtidigt tycker han inte att man behöver vara orolig bara för att ens lösenord finns med i listorna. De flesta uppgifterna är nämligen flera år gamla, och dessutom är de flesta krypterade så att de ska vara svåra att förstå.

Tips för ett säkert lösenord

  •  Använd olika lösenord till olika sidor.
  • Använd starka lösenord.
    Ett starkt lösenord har
    både små och stora bokstäver.
    Det ska också ha siffror.

Många lösenord är inte hemliga.
Kom ihåg att byta lösenord ibland!


Vi har alla lösenord till olika sidor på internet,
till exempel Facebook och Instagram.

 

Lösenord ska vara hemliga.
Då kan ingen annan person
gå in och skriva saker på din sida.

 

Men nu berättar SVT
att många lösenord inte är hemliga.
Många lösenord går att hitta på internet.

 


Men du behöver inte vara orolig.
De flesta lösenord är svåra att hitta.
Men tänk på att byta ditt lösenord ibland!