Tryckfriheten 250 år

Flera högar med tidningar

I år är det 250 år sedan den första lagen om tryckfrihet kom.

Tryckfrihet

 

Att tidningar ska kunna skriva om vad de vill kallas tryckfrihet. Tryckfriheten är viktig för yttrandefriheten. Yttrandefrihet är att alla ska få säga vad de tycker.

 

Att tidningar inte får skriva vad de vill kallas censur. I Sverige i dag är det förbjudet med censur tack vare lagen om tryckfriheten. Men så är det tyvärr inte i alla länder.

I dag är det 250 år sen världens första lag som handlade om tryckfrihet kom. Och det var Sverige som fick den nya lagen.

 

Att vi ska få tycka vad vi vill, och att det ska finnas nyheter som berättar för oss vad som händer i världen, känns självklart för oss i dag. Men så har det inte alltid varit. Förr i tiden fick tidningar ofta kämpa för att kunna skriva vad de ville.

 

Men för 250 år sen började det här ändras. Den 2 december 1766 godkände kungen i Sverige en ny lag. Lagen hette ”Nådig förordning angående skrif- och tryckfriheten” och handlade just om att tidningar ska kunna skriva vad de vill.

 

Lagen som kom 1766 gjorde både tryckfriheten och yttrandefriheten bättre. Det var också den första lagen i världen som handlade om just tryck- och yttrandefrihet.

 

Och i år är det alltså 250 år sen Sveriges kung godkände den första lagen om tryckfrihet. Men fortfarande finns det många länder där det inte är tryckfrihet. Där blir ofta journalister hotade, och speciellt kvinnliga journalister har det svårt.

 

– Journalister står ofta i främsta ledet när det gäller att försvara de mänskliga rättigheterna och de kvinnliga journalisterna är de mest utsatta för hot och hat, säger Pia Rehnquist som är chefredaktör på Sydsvenskan.

Tryckfrihet

 

Tryckfrihet är att tidningar
ska kunna skriva om vad de vill.

 

Censur är när tidningar
INTE får skriva vad de vill.
Förr i tiden blev tidningar ofta censurerade.
Men i dag är censur förbjudet
i Sverige.

Sverige fick den första lagen
om tryckfrihet.
Och i år var det 250 år sen det hände.

 

Tidningar ska få skriva vad de vill.
Det står i lagen.
Men så har det inte alltid varit.
Förr i tiden blev tidningar ofta censurerade.

 

Men det ändrades för 250 år sen.
Då kom en ny lag i Sverige.
Den nya lagen sa att
alla tidningar fick skriva vad de ville.

 

Den nya lagen var väldigt speciell.
Det var den första lagen i världen
som gav tidningar tryckfrihet.