Luciabild väckte känslor

Åhléns bild på en mörkhyad pojke som lucia har väckt mycket känslor.

Åhléns använde en bild på en pojke med mörk hy i luciakläder. Det fick många att reagera.

 

Lucia närmar sig och vi ser lucior överallt, till exempel i reklam för olika butiker. Åhléns är en av de affärer som har haft lucior i sin reklam. Men en av Åhléns bilder fick mycket mer reaktioner än andra luciabilder. Bilden föreställde en pojke med mörk hy i luciakläder.

 

Åhléns lade upp bilden på sin Facebook-sida. Många kommenterade och spred bilden på andra sidor. Många skrev att de inte tyckte att en lucia ska se ut så, enligt svenska traditioner.

 

Men väldigt många skrev också kärleksfulla kommentarer. De tycker att pojken var fin som lucia. Många kändisar engagerade sig också. En av dem var vår kulturminister Alice Bah Kunke som också har mörk hy. Hon la upp en bild på sig själv i luciakläder och skrev “Kärlek och respekt. Det är inte så svårt.”

 

Till slut tog Åhléns bort luciabilden från sin reklam. Det var pojkens familj som ville att den skulle tas bort. Men Åhléns säger att de är stolta över bilden och att det är viktigt att alla barn ska få vara lucia, stjärngosse eller pepparkaka. De tycker inte att det ska spela någon roll vilken hudfärg man har, om man är pojke eller flicka, var man kommer ifrån eller hur långt hår man har.

Åhléns är en affär.
Åhléns ville fira att det är lucia nästa vecka.
Därför har de haft
en bild på en lucia i sin reklam.

 

Lucian i Åhléns bild
är en pojke med mörk hud.
Och det blev en del personer arga över.

 

Några personer tyckte att
pojkar inte ska vara lucia.
Andra tyckte att en lucia
måste ha vit hud och blont hår.

 

Men många andra tyckte inte så.
De tycker alla ska få vara lucia.
Det tycker Åhléns också.
Det var därför de hade bilden i sin reklam.