Ulrika ska undersöka hur transpersoner mår

Ulrika Westerlund har fått i uppdrag av regeringen att undersöka varför många transpersoner mår dåligt. Foto: Peter Knutson.

Transperson och cisperson

 

Transperson är ett paraplybegrepp. Det betyder att det finns många olika ord som samlas i ordet transperson. Exempel på sådana ord är transsexuell och ickebinär. Motsatsen till en transperson är en cisperson. Du är en cis-person om du känner dig som det kön som står i ditt pass.

Regeringen vill undersöka hur transpersoner har det. Därför har de bett Ulrika Westerlund om hjälp. En transperson känner sig inte som det kön hen fick när hen föddes.

 

När vi föds bestämmer läkaren om vi är en flicka eller pojke. Men alla personer känner sig inte som det kön läkaren sa. Det kallas att vara transperson.

 

Men att vara transperson kan betyda flera saker. Till exempel kan man vara transexuell, vilket innebär att man vill byta kön. Man kan också vara ickebinär, vilket betyder att man inte känner sig som varken kille eller tjej. Det finns också andra sätt att vara trans. Både barn och vuxna kan vara trans.

 

Många transpersoner blir dåligt behandlade. Men politikerna i Sveriges regering vill att transpersoner ska få det bättre. Därför ska Ulrika Westerlund nu göra en ordentlig undersökning om hur transpersoner har det. Ulrika Westerlund kan mycket om ämnet eftersom hon tidigare var ordförande för organisationen RFSL, som bland annat jobbar för transpersoners rättigheter.

 

Ulrika Westerlund kommer att undersöka hur transpersoner behandlas, jämfört med andra människor. Hon kommer också att ge förslag på vad politikerna kan göra för att transpersoner ska få det bättre.  

 

Bild på Ulrika

Transperson

 

Både vuxna och barn kan vara transpersoner.
Och det finns många olika sorters transpersoner.

 

En del transperson tycker att
läkaren hade helt fel.
De vill till exempel inte bli kallad pojke,
utan flicka istället.

 

Andra vill inte bli kallad pojke eller flicka.
De är något mitt emellan.

När vi föds bestämmer en läkare
om vi är en flicka eller pojke.
Men en del person känner att läkaren sa fel.
Det kallas att vara transperson.

 

Många transpersoner mår dåligt.
De mår dåligt eftersom
andra är dumma mot dem.

 

Men nu vill de som bestämmer i Sverige
att transpersoner ska börja må bättre.
Därför har de bett Ulrika Westerlund om hjälp.
Ulrika kan mycket om transpersoner.

 
Ulrika ska undersöka om andra människor
är snälla eller dumma mot transpersoner.
Hon ska också komma på
hur transpersoner kan må bättre.

 

Bild på Ulrika