Så bra är vi på nyårslöften

Vid nyår ger många ett nyårslöfte. Men det är inte alltid lika lätt att hålla löftet som att ge det.

 

På nyårsafton väljer många att ge ett nyårslöfte. Nu ska några forskare ta reda på vad vi lovar och hur bra vi är på att följa det.

 

Många passar på att lova att ändra på något inför det nya året. Det är det vi brukar kalla ett nyårslöfte. Men vad är det de flesta brukar lova egentligen? Det ska några forskare på Stockholms universitet titta närmare på.

 

De kommer att forska om nyårslöften under året som kommer. Människor som gett nyårslöften kommer att få berätta för forskarna hur det går att hålla dem. Annan forskning från USA visar att ju längre tid som går, desto svårare blir det att hålla löftet. Efter en vecka håller de flesta fast vid sitt löfte, men efter ett halvår har ganska många hunnit bryta sitt löfte.

 

Forskarna på Stockholms universitet säger att det kan vara smart med nyårslöften om man vill förändra något. Det nya året gör att man blir extra sugen på att förändra saker. Det kan man också bli när skolan startar efter sommarlovet till exempel.

Nu är det snart ett nytt år.
Då passar många på att ge ett nyårslöfte.
Ett nyårslöfte är att
lova att förändra något under nästa år.

 

Nyårslöften kan vara bra
om man vill förändra något.
Det nya året gör att vi
blir sugna på att förändra saker.

 

Nu ska några forskare
undersöka nyårslöften.
Forskarna ska titta på
hur bra vi är på att hålla våra nyårslöften.

 

Det kan vara svårt att hålla nyårslöften.
Och det är svårare ju längre tiden går.
En vecka går bra,
men ett halvår är svårare.