Barnäktenskap ska försvinna

Åsa Regnér är Sveriges barnminister. Hon vill att barnäktenskap ska försvinna helt. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det finns barn i Sverige som är gifta. Det är inte alls bra, tycker politikerna. Nu ska de försöka ändra på det.

 

I Sverige måste man vara 18 år för att få gifta sig. Att gifta sig är bara något vuxna ska göra, eftersom de kan bestämma själva om de vill gifta sig eller inte. Men i vissa andra länder får man gifta sig även fast man inte är 18 år. Det kallas för barnäktenskap. Många kämpar för att barnäktenskap ska försvinna.

 

Trots att barnäktenskap är förbjudet i Sverige finns det gifta barn i Sverige. De har kommit hit från andra länder och sedan fått fortsätta vara gifta när de kommit hit. Ofta är det unga flickor som är gifta med vuxna män.

 

Politikerna i Sveriges regering tycker att det är ett stort problem. De vill inte att barn som kommer till Sverige ska få vara gifta. Nu ska de skynda sig och undersöka hur de kan göra för att ändra på det.

 

Åsa Regnér är Sveriges barnminister. Hon tycker att det är viktigt att gifta barn som kommer till Sverige behandlas på samma sätt som andra barn.

 

– De här flickorna har rätt till den frihet, de studier och boendeformer som andra ensamkommande barn har, säger hon till TT.

Barnäktenskap är att gifta sig
innan man fyllt 18 år.
Ofta blir en flicka tvingad att
gifta sig med en vuxen man.
Därför är barnäktenskap förbjudet i Sverige.

 

Men i Sverige finns det ändå
en del barn som är gifta.
Barnen kommer från andra länder där
barnäktenskap är tillåtet.

 

Regeringen vill försöka stoppa
de här barnäktenskapen.
Åsa Regnér tycker det är extra viktigt.
Hon är Sveriges barnminister.

 

– De här flickorna har rätt till
den frihet som andra barn har,
säger Åsa.