Vi äter mer kött

Vi svenskar äter allt mer kött. Det tycker WWF är ett stort problem för klimatet.

 

Jordbruksverket är en myndighet som jobbar med mat, djur och miljö. Nu har de undersökt hur mycket kött vi äter i Sverige. Undersökningen visar att vi åt mer kött förra året än vi gjorde tidigare.

 

Det går nu åt 87,7 kilo kött per person och år i genomsnitt. Ungefär hälften av den vikten är ben och andra delar av djuret som vi inte äter. Man kan alltså säga att vi äter ungefär 44 kilo kött per person.

 

WWF är en organisation som kämpar för miljön. De tycker att det är ett stort problem att vi äter mer kött. De säger att det är dåligt för både klimatet och oss själva att äta för mycket kött. Därför vill de nu att politikerna i regeringen ser till att vi äter mindre kött.

 

Undersökningen visar också att vi äter mer kyckling och ägg än vi gjort tidigare. Däremot äter vi mindre griskött.

 

Kött

Under 2016 gick det åt 87,7 kilo kött per person. Då räknar man med alla bitar av djuret, alltså även ben och sådan som vi inte äter. Vi äter allt mer kött. Under 1970-talet åt vi hälften så mycket kött som vi gör i dag. Vi äter allra mest griskött, men också mycket nötkött och fågelkött.

 

 

Kött och klimat

Att äta för mycket kött är dåligt för klimatet. Det beror på att det släpps ut växthusgaser från jordbruket. Allra sämst är nötkött och fårkött. Vegetarisk mat påverkar inte klimatet lika mycket. Därför behöver vi svenskar äta mindre kött än vi gör i dag.

 

 

Att äta mindre kött

Kött ger oss järn och protein som är viktigt för att vi ska må bra. Men vi behöver inte äta så mycket kött som vi gör i dag. WWF tycker att vi ska äta hälften så mycket kött som vi gör i dag. Då är det lagom att äta kött 2 eller 3 gånger i veckan. Det går att byta ut kött mot till exempel bönor, linser, ärtor och rotfrukter.

 

Välj rätt kött

Olika typer av kött påverkar klimatet och miljön olika mycket. Det kan vara svårt att veta vilket kött som är bäst. Men ett sätt är att välja miljömärkt och ekologisk mat. Du kan också fråga efter bra mat i affären eller på restaurangen. Tänk också på att inte slänga varken kött eller annan mat.

 

Här är en ledtråd till vad veckans fördjupning handlar om. Kan du gissa ledtråden?

Vi äter mycket kött i Sverige.
Förra året gick det åt ungefär
87 kilo kött för varje person i Sverige.

 

Det är inte så bra att vi äter mer kött.
Kött är nämligen dåligt för miljön.
Och människor mår inte heller bra,
av för mycket kött.

 

WWF är en organisation.
De jobbar för en bättre miljö.
De tycker att vi ska äta mindre kött,
eftersom kött är dåligt för miljön.

 

Kött

Vi äter allt mer kött.
Vi äter dubbelt så mycket kött nu,
som på 1970-talet.
Vi äter mest griskött,
men också mycket nötkött och fågelkött.

 

Kött och klimat

Kött är dåligt för miljön.
Det är för att det går åt så mycket energi,
för att föda upp djuren.
Det hade varit bättre för miljön,
om vi åt mer vegetarisk mat.

 

Att äta mindre kött

Kött har viktiga ämnen i sig.
Men de ämnena kan vi få från bönor,
linser eller rotfrukter också.
Att äta kött 2-3 gånger i veckan,
tycker WWF är en bra idé.

 

Välj rätt kött

Olika kött är olika dåligt för miljön.
Ett bra tips är att välja ekologiskt kött.
Då är du snäll mot miljön.
Det är också bra att inte slänga mat.

 

Här är en ledtråd till vad veckans fördjupning handlar om. Kan du gissa ledtråden?