Vi slänger massor av mat

Ett par händer som skrapar ner spaghetti från en tallrik ner i en soptunna.

Mycket mat slängs i onödan. Foto: nito/Shutterstock.com

Varje år slänger vi över en miljon ton mat i Sverige. Det är inte bra för miljön. Men många vill gärna slänga mindre mat.

 

Det är inte bra att slänga mat, eftersom det är dåligt för miljön. Dessutom blir det onödigt dyrt om man köper mat som man inte äter upp.

 

Ändå slänger vi väldigt mycket mat. Totalt slänger vi över en miljon ton mat i Sverige varje år. Över hälften av den maten kommer från våra hem. Det visar en ny undersökning från Arla, som gör mjölk och andra mejerivaror. Man kanske slänger mat för att den blir gammal innan man hunnit äta upp den, eller för att man lagat mer mat än man orkar äta upp och inte använder matresterna.

 

Undersökningen visar också att många tycker gärna vill slänga mindre mat. Flera företag försöker också hjälpa till med det. Till exempel finns ett företag som gör juice av frukt som annars skulle slängas.

 

Här är några tips för att slänga mindre mat:

– Köp inte mer än ni behöver.
– Håll koll på vilken mat ni har hemma, och ät upp den i tid.
– Mat behöver inte vara dålig bara för att det är efter bäst före-datumet. Titta, lukta och smaka för att ta reda på om maten är gammal.
– Använd matresterna. Ha dem till en annan måltid, eller frys in.
– Ha maten på rätt ställe. Till exempel håller frukt och grönsaker längre om du har dem i kylskåpet.
Källa: Livsmedelsverket

Fundera och diskutera
1. Brukar du slänga mat? När då?
2. Vilken mat äter du alltid upp?
3. Har du någon idé på hur man kan använda matrester?

Tim Hilton-Brown
1. Ibland, när den har en konstig konsistens.
2. Pasta Carbonara.
3. Springa till bonden och ge det till hans djur.

Ture Mellqvist
1. Ibland, när jag är mätt.
2. Mat som luktar gott.
3. Man kan göra en buffé.

Foto: Sara Nielsen

Tekla Jensen
1. Jag slänger aldrig mat, jag brukar äta varenda tugga.
2. Makaronilåda.
3. Man kan komma på helt nya matrecept.

Vi i Sverige slänger mycket mat.
Varje år slänger vi över en miljon ton mat.

 

Men det är dåligt att slänga mat.
Det är dåligt för miljön.
Och det är dyrt att köpa mat
som vi sedan slänger.

 

Varför slänger vi då mat?
Jo, kanske för att den har blivit dålig.
Eller för att vi har lagat för mycket mat.
De flesta vill försöka slänga mindre mat.

 

Här är några tips för att slänga mindre:
– Köp inte mer än ni behöver.
– Håll koll på vilken mat ni har hemma,
och ät upp den i tid.
– Använd matresterna.

 

Fundera och diskutera:

1. Brukar du slänga mat? När då?

2. Vilken mat äter du alltid upp?

3. Har du någon idé på
hur man kan använda matrester?

 

Tim Hilton-Brown
1. Ibland, när den har en konstig konsistens.
2. Pasta Carbonara.
3. Springa till bonden och ge det till hans djur.

 

Ture Mellqvist
1. Ibland, när jag är mätt.
2. Mat som luktar gott.
3. Man kan göra en buffé.

 

Foto: Sara Nielsen

Tekla Jensen
1. Jag slänger aldrig mat, jag brukar äta varenda tugga.
2. Makaronilåda.
3. Man kan komma på helt nya matrecept.