Tufft för humlorna

En humla i närbild som sitter på en rosa blomma.

Humlan har fått det allt svårare att hitta mat på senare år.

Många humlearter har försvunnit. Och just i år kan humlorna också få det extra tufft på grund av den sega våren.

 

Den här våren har varit lite konstig på många ställen i Sverige. Det blev varmt och sen kallt och sen varmt igen. Det har gjort naturen lite förvirrad. Speciellt insekterna kan bli förvirrade om vårvädret är konstigt. Insekter mår heller inte bra om det blir för kallt under våren.

 

Humlan är en av insekterna som kan ha drabbats av det märkliga vädret, skriver SVT Nyheter. Humlorna har det dessutom tufft sen innan eftersom humlorna har blivit allt färre på senare år. Vissa humlearter har till och med försvunnit helt.

 

SVT Nyheter skriver att det är sättet vi odlar på som gör att humlorna försvinner. Vi odlar mycket av samma sak, och vi tycker att Det finns inte lika mycket blommor till humlorna längre, och då kan inte humlorna hitta tillräcklig med mat.

I år har vårvädret varit konstigt.
Först var det varmt, sedan kallt
och sedan varmt igen.Det konstiga vädret
kan göra insekterna förvirrade.
Det har nog varit en tuff vår för insekterna.

 

Humlan är en insekt.
Och det är extra dålig med en tuff vår för humlan.
Humlorna har det redan tufft.

 

Vi människor odlar inte
så mycket blommor längre.
Då får humlorna svårt att hitta mat.
Och därför har flera sorters humlor försvunnit helt.