Nyupptäckt människoart levde samtidigt som oss

Två händer borstar bort jord från en skalle som ligger halv begravd i jorden.

Forskare har hittat skelett efter Homo nabeli i Sydafrika. Bilden har inget med artikelns innehåll att göra. Bild: Microgen/shutterstock.com

Forskarna trodde att den nya människoarten Homo naledi levde långt innan Homo sapiens. Ny forskning visar att så inte var fallet.

 

För två år sen upptäckte några forskare ett skelett av en tidigare okänd människoart. Forskarna hittade skelettet djupt inne i ett grottsystem i Sydafrika.

 

Människoarten fick namnet Homo naledi. Homo är släktnamnet för alla människoarter. Den moderna människan, alltså vi människor som lever i dag, har namnet Homo sapiens.

 

Homo naledi var mycket mer lik apor än Homo sapiens. Till exempel var Homo naledi mycket kortare än Homo sapiens, bara ungefär 1,5 meter lång. Homo naledi hade också en mycket mindre hjärna än oss. Deras hjärna var ungefär lika stor som en apelsin.

 

Eftersom Homo naledi hade så många likheter med en apa har forskarna trott att Homo naledi levde långt innan Homo sapiens. Men nu har forskarna upptäckt att de trodde fel. Homo naledi levde antagligen samtidigt som den första Homo sapiens uppstod.

Några forskare har hittat ett skelett.
Skelettet var av en människoart
som levde för länge sen.
De hittade skelettet i en grotta i Sydafrika.

 

Det finns många arter av människor.
Alla heter något med Homo.
Vår art heter Homo sapiens.
Arten som nyss hittats heter Homo naledi.

 

Homo naledi var mycket mer lik apor
än Homo sapiens.
Därför trodde forskarna först
att Homo naledi levde långt innan Homo sapiens.

 

Men nu har det visat sig att
forskarna hade fel.
Homo naledi levde antagligen
när Homo sapiens började komma.