Nobelpristagare ute ur kinesiskt fängelse

Liu Xiaobo ler ett snett leende och hans glasögon utan bågar lyser i det starka ljuset från sidan.

Liu Xiaobo har nu blivit sjuk och släpps därför ut ur fängelset där han har suttit sedan 2009. Foto: laihiuyeung ryanne

Vad är en diktatur?
En diktatur betyder att de som bor i landet inte får rösta om vem som ska vara deras ledare. Det betyder också ledarna i landet bestämmer allt utan att lyssna på folket. Motsatsen till diktatur är demokrati.

Den kinesiska nobelpristagaren Liu Xiaobo har blivit utsläppt ur fängelse, men först efter att han har fått reda på att han är sjuk.

 

Liu Xiabo är en kinesisk författare och professor. 2008 skrev han och några andra en text där de sa att Kinas ledare gör fel och att Kina borde bli mer demokratiskt. Just nu är Kina nämligen en diktatur.

 

Men i en diktatur kan det vara farligt att säga att ledarna gör fel. Ledarna i en diktatur kan sätta folk i fängelse om de tycker att någon talar illa om dem eller sättet ledarna styr landet. Och det tyckte de kinesiska ledarna att Liu Xiaobo gjorde när han skrev texten om Kina. 2009 blev han därför dömd till elva års fängelse.

 

Efter att Liu hade hamnat i fängelse fick han Nobels fredspris. Det är ett stort pris som varje år går till människor i världen som gjort något för fred och människors frihet. Här kan du läsa mer om Nobelpriset: /2015/10/09/tunisier-fick-fredspris/

 

Många har varit arga på Kinas regering för att de har satt Liu Xiaobo i fängelse. De tycker därför att de är bra att han har fått komma ut ur fängelset nu. Men de tycker också att det är dumt att han bara får komma ut för att han är sjuk, eftersom han inte har gjort något fel från början.

 

Liu Xiaobo har egentligen två år kvar av sitt straff i fängelset. Men i maj fick han reda på att han har cancer som inte går att bota. Därför har han fått komma ut ur fängelset för att få vård på sjukhus. Ingen vet än om han måste åka tillbaka till fängelset igen.

 

Foto av laihiuyeung ryann

Licens

Liu Xiaobo är en kinesisk författare.
Han är bland annat känd för
att han har fått Nobels fredspris.
Det priset fick han 2010

.

Liu Xiaobo sattes i fängelse 2009.
Han sattes i fängelse för han har sagt
att Kina borde styras på ett annat sätt.
Men i Kina får man inte säga vad man vill.
Kina är en diktatur.
Det betyder att man inte får rösta
på vem som ska leda landet.
De som leder landet bestämmer allt själva
utan att lyssna på vad folket vill.

 

Nu har Liu Xiaobo släppts från fängelset.
Men Liu Xiaobo har bara släppts för att
han har blivit sjuk.
Därför måste han åka till sjukhuset
och då kan han inte vara i fängelset.