Statsminister Stefan Löfvens nya regering

Riksdagen där det sitter folk från olika partier. Just nu röstar alla som sitter i riksdagen om någon fråga.

I Sverige riksdag sitter de partier som bestämmer i Sverige. Bild: Riksdagsförvaltningen

Vad betyder allt?

Infrastruktur är olika typer av anläggningar som finns för att samhället ska fungera bra. Det gäller system som till exempel vägar och järnvägar, energisystem, internet och vatten.

 

Infrastrukturminister Anna Johansson har haft hand om frågor som rör samhällets infrastruktur. Tomas Eneroth kommer ta över som infrastrukturminister efter Anna Johansson.

 

Inrikesminister Anders Ygeman har haft hand om frågor som rör Sveriges säkerhet och Sveriges Säkerhetspolis, också känd som SÄPO. Morgan Johansson kommer att ta över efter Anders Ygeman.

 

Försvarsminister Peter Hultqvist har hand om frågor som rör Sveriges försvar. Där ingår bland annat militären och organisationer som Hemvärnet. Peter Hultqvist kommer att sitta kvar.

Efter att hemlig information från Transportstyrelsen läcktes till utlandet har regeringen fått mycket kritik. Nu har två inblandade politiker valt att avgå efter IT-skandalen.

 

Tidigare den här månaden visade det sig att hemlig information från Transportstyrelsen har läckts till utlandet. Transportstyrelsen tar bland annat hand om vägtrafik och körkort. Sveriges statsminister Stefan Löfven och andra politiker tycker det är en mycket allvarlig situation.

 

Nu har två politiker valt att sluta på sina jobb efter händelserna. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) har fått mycket kritik för hur de har hanterat situationen. Därför väljer de att sluta som ministrar.

 

Försvarsministern Peter Hultqvist har också fått kritik för hur han har hanterat situationen, men han väljer att inte sluta på sitt jobb.

 

Vill du läsa mer om vad som hänt kan du läsa MiniBladets tidigare artikel om IT skandalen här.

De som bestämmer i Sverige
kallas tillsammans för regering.
I regeringen sitter olika personer
som har hand om olika saker.
Dessa personer
kallas för ministrar.

Tidigare denna vecka
hade vi en artikel om Transportstyrelsen.
Den handlade om hur viss information
hade hamnat på fel plats.

 

I torsdags bestämde därför
några av Sveriges ministrar att de skulle sluta.
En minister är en person
som jobbar i regeringen.

 

Många har tyckt att tre stycken ministrar inte
skötte händelsen med Transportstyrelsen bra.
Och två stycken av dessa ministrar
har därför valt att sluta vara ministrar.