Stockholm firar Pride

Två personer går med varsin flagga. Den ena flaggan har regnbågens färger. Den andra är transflaggan som är blå rosa och vit.

Årets Stockholm Pride har börjat. Bild av Frankie Fouganthin

Stockholm Pridefestival har börjat nu. Och både polis och Stockholm Pride tar säkerhetsfrågan på allvar.

 

Stockholm Pridefestival började i måndags och håller på till söndag. Det är den 20:e Pridefestivalen i Stockholm och runt en halv miljon besökare beräknas komma. Pride står för mångfald och att alla ska få vara sig själva och bli kära i vem de vill. Pridefestivaler finns över hela världen och är en fest där deltagarna uppmärksammar och firar innebörden av Pride.

 

Det finns vissa som inte tycker om Pride. En del har till och med attackerat festivaler ibland. Det finns också alltid risk för naturliga olyckor när så många människor samlas på samma ställe. Därför är säkerhet en viktig fråga för Stockholm Pride. Även polisen jobbar för att festivalen ska vara säker för alla besökare.

 

Haydar Adelson är ordförande för Stockholm Pride. Haydar vill att så många som möjligt deltar i Pridefestivalen. Det är viktigt att människor tar ställning för hbtq-rättigheter. Hbtq är ett samlingsnamn för personer som är homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer.

– Jag hoppas att så många som möjligt upplever Stockholm Pride för det är en fantastisk kärleksmanifestation och politisk manifestation som är viktigare än någonsin idag, säger Haydar Adelson till SVT Nyheter.

 

Foto av Frankie Fouganthin

Licens

Stockholm Pride har precis börjat.
Det är pridefestivalen i stockholm.
På pridefestivaler samlas människor
för att stå upp för allas lika värde.

 

Pridefestivaler är främst till för
HBTQ-personers rättigheter.
Läs mer om vad HBTQ står för här.

 

De som jobbar på Stockholm Pride
tycker det är viktigt med säkerheten.
Alla som är med i pridefestivalen
ska kunna känna sig trygga.

 

Det finns alltid en risk att det blir stökigt
när så många människor samlas.
Därför jobbar Stockholm Pride och polisen
tillsammans för att göra festivalen säker.