Skånska fallskärmshoppare sätter nytt svenskt rekord

Åtta fallskärmshoppare gör en formation i luften som ser ut som två ringar som går in i varnadra.

Så här kan det se ut när fallskärmshoppare tävlar i grenen VFS.

Det skånska fallskärmshopparlaget Kwansta Kwattro har tagit SM-guld och satt ett nytt svenskt rekord i fallskärmshoppnings-grenen Vertical formation skydiving, eller VFS. Nu är laget redo att tävla i VM i Australien.

 

Tänk dig att hoppa ut från ett flygplan och falla snabbare än vad en bil kör på motorvägen. Det har lagmedlemmarna i fallskärmshopparlaget Kwansta Kwattro gjort tusentals gånger.

 

Kwansta Kwattro tävlar i fallskärmshoppning, i en gren som kallas Vertical formation skydiving, eller VFS. Det går ut på att efter att laget hoppat ut ur planet måste de hinna göra så många formationer innan de löser ut sina fallskärmar.

 

En formation innebär att gruppen går ihop i luften och formar till exempel en cirkel eller linje med sina kroppar genom att hålla händer. Det är inga stilpoäng på hur fint det ser ut, utan fallskärmshopparna måste bara lyckas göra så många former på snabbast tid.

 

– Precis när man lämnar planet så är det 100 procent fokus på en gång. Då försvinner allt annat. Då har man en tyngdlös känsla i kroppen, säger lagmedlemmen Adrian Cederholm.

 

Laget vann SM-guld i Västerås när de gjorde 16 formationer på 35 sekunder. Och det blev inte bara guld, utan de satte även ett nytt svenskt rekord i VFS.  Nu är de redo för ett ny utmaning: VM i Australien.

Fallskärmshoppning är när man
hoppar ut ur ett flygplan med en fallskärm.
Och det finns faktiskt människor som
tävlar i fallskärmshoppning.

 

Kwansta Kwattro heter ett lag
som tävlar i just fallskärmshoppning.
Laget tävlar i en speciell gren
som heter vertical formation skydiving.

 

Vertical formation skydiving förkortas VFS.
Kwansta Kwattro vann just SM
i grenen VFS.
Därför är laget nu klart för VM.
Men Kwansta Kwattro vann inte bara SM.
De slog till och med det svenska rekordet.
Kwansta Kwattro säger att man måste vara
väldigt fokuserad när man hoppar fallskärm.