Årets Jamboree har börjat

Scouter står i en ring och tittar på när Scouternas ordförande hugger av ett rep med en yxa.

Här inviger Scouternas ordförande ett minnesmoment på Rinkabyfältet. Foto av AndersFrick

Allt fler vill gå med i scouterna. Och nu i veckan har runt 11 000 scouter från 30 olika länder samlats på årets Jamboree på Rinkabyfältet vid Kristianstad.

 

Årets stora scoutträff är i full gång hela veckan. Den heter Jamboree och är på Rinkabyfältet vid Kristianstad. Scouter från 30 olika länder träffas och har sommarkul tillsammans. Runt 11 000 scouter har samlats för att lyssna på föredrag, spela rollspel, titta på filmvisning, lyssna på musikspelningar och mycket mer.

 

Scouter är kända för att klara sig bra i utemiljöer. Emilia Berglund från Tyringe är en av deltagarna i Jamboree. Emilia tycker de är lika enkelt att vara ute i naturen som att vara hemma.

– Vi kan bland annat göra upp eld och laga mat ute. Jag vet också hur man hittar med hjälp av en karta, säger Emilia Berglund till tidningen Norra Skåne.

 

En positiv sak med att vara scout är också att man får så många nya vänner, tycker Emilia Berglund. Hon har fått vänner i bland annat Malmö och Stockholm och till och med i USA.

 

Fler och fler vill gå med i Scouterna. Antalet medlemmar i Scouterna har faktiskt ökat ordentligt de senaste tre åren. Runt 2 500 personer vill bli scouter varje år. Förra året var det främst 15-åringar som gick med i Scouterna.

 

Foto av AndersFrick

Licens

Scouterna är en organisation för
barn och ungdomar.
I Scouterna träffas barn och unga
som vill ha äventyr och träffa nya vänner.

 

Just nu pågår ett stort läger
för scouter från hela världen.
Lägret kallas för Jamboree
och är på Rinkabyfältet i Kristianstad.

 

I år har 11 000 scouter samlats
från 30 olika länder.
Tillsammans ska scouterna
göra många olika roliga saker.Till exempel ska de bo ute i naturen
och laga mat över öppen eld.
Men de ska också titta på filmer
och lyssna på musikspelningar.