Harry Potter-ugglor på olaglig marknad

En vit uggla som sitter på trästolpe.

Ugglor har blivit populära som husdjur. Men det ökar olaglig försäljning av ugglorna.

I och med att Harry Potter blev populär har också ugglor blivit populära. Ugglorna säljs olagligt i många länder i Asien och det riskerar att kraftigt minska antalet ugglor.

 

Den som läst eller sett Harry Potter vet att ugglor har en central roll i historien om trollkarlar och magi. Detta har gjort ugglor väldigt populära och människor vill nu ha dem hemma som husdjur.

 

I flera länder i Asien säljs ugglorna olagligt. I Indonesien såldes några hundra ugglor innan den första filmen om Harry Potter kom ut, år 2001. Fem år senare, alltså 2016, såldes över 13 000 ugglor. Men ugglorna är olagligt infångade och handeln kan minska antalet fria ugglor inom fågelarten. Forskare tycker därför att ugglorna ska skrivas in i listan över skyddade fågelarter.

 

Den olagliga försäljningen är stor även i Thailand, Indien och Malaysia. I Malaysia kallas ugglor nu till och med för Harry Potter-fåglar. Och många av ugglorna på marknaden har fått nya namn efter ugglorna i Harry Potter-böckerna.

 

När djur säljs olagligt har de också fångats olagligt, kanske på sätt som skadat fågeln. Det är såklart förbjudet att köpa djur som är fångade på ett olagligt sätt. Men om man köper djur olagligt kan det bidra till att djurarten dör ut.

Ugglor är fåglar som bland annat är med
i böckerna och filmerna om Harry Potter.
När Harry Potter blev populär var det
många som ville ha ugglor som husdjur.

 

Därför har många börjat sälja ugglor
framför allt i Asien.
I många länder i Asien säljs ugglor.
Men det är inte lagligt att sälja ugglor.

 

Ugglorna som säljs har nämligen
fångats in på ett olagligt sätt.
När ugglor fångas på ett olagligt sätt
kan ugglorna skadas.

 

Det är förbjudet att köpa ugglor
som fångats in på ett olagligt sätt.
Då minskar ugglorna som är fria.
Och det kan göra så att
de fria ugglorna dör ut.