Ny lag skyddar barn på nätet

Olika sociala mediers loggor och en penna som skriver under ett kontrakt.

En ny lag gör så att barn under tretton måste ha tillstånd från föräldrar för att ha konto på sociala medier.

Många vuxna och barn använder sociala medier. Men det kan vara svårt för barn att godkänna företagens användarvillkor, som till exempel hur företaget använder dina personuppgifter. En ny svensk lag säger att barn under tretton år behöver målsmans godkännande när de använder sociala medier.

 

Sociala medier, som till exempel Facebook och Instagram, är en del av många människors dagliga rutin. Trots att många använder sociala medier är det få som faktiskt läser igenom alla villkor. Vissa företag, som till exempel Facebook, Instagram och Snapchat, har en gräns på att man måste vara minst tretton för att kunna godkänna användarvillkoren. Men mer än hälften av Sveriges 9 till 12-åringar använder sociala medier, trots åldersgränsen.

 

När du skapar ett konto på sociala medier godkänner du företagens användarvillkor. Det betyder att du godkänner företagets villkor på hur du får lov att använda tjänsten, men även hur företaget får lov att använda dina personuppgifter. Det kan vara svårt för barn att veta vad de samtycker till när villkoren är långa.

 

Nästa år kommer Sverige börja använda sig av en ny lag om dataskydd. Det innebär att personer under sexton måste ha målsmans tillstånd för att kunna samtycka till att personuppgifter delas.

 

– Det kommer, i Sverige, innebära att om man har en app som riktar sig till barn och får in uppgifter från någon som man tror är yngre än tretton år, så måste man se till att man också har vårdnadshavarens samtycke, säger Elisabeth Jilderyd som jobbar som jurist på Datainspektionen.

Många människor använder sociala medier.
Bakom sociala medier finns ett företag
som äger det sociala mediet.
När du skapar ett konto på sociala medier
måste du godkänna användarvillkoren.

 

Användarvillkor är vad du får göra
på sociala medier.
Men det är också vad företag
får göra med dina uppgifter.

 

Många gånger är användarvillkoren långa
och många kanske inte ens läser dem.
Därför kan det vara svårt att veta
vad det är man godkänner.

 

Det kommer därför att komma en ny lag.
Lagen säger att barn under 13 år
måste ha föräldrars godkännande,
när de skapar ett konto på sociala media.