I 50 år har vi kört på höger sida

En svartvit bild på en gata med massa bilar och människor.

Så här såg Kungsgatan i Stockholm ut år 1967. Källa: Wikimedia commons/Jan Collsiöö.

För 50 år sedan bytte Sverige från vänstertrafik till högertrafik. På Kungsgatan i Stockholm uppmärksammade bilister 50-årsdagen med att köra på vänster sida.

 

I söndags var det exakt 50 år sedan vi bytte från vänstertrafik till högertrafik. Innan den 3 september 1967 körde alla bilar, cyklar och motorfordon på vänster sida av gator och vägar.

 

Men bytet från vänster- till högertrafik var inte helt enkelt. På 50-talet var det stora diskussioner i Sverige om vi skulle byta eller inte. I våra nordiska grannländer och i många andra länder körde de redan på höger sida. Men när hela folket fick rösta om frågan år 1955 vann nej-sidan, och vänstertrafiken fick vara kvar. Men lite mer än tio år senare, år 1967, bytte vi till högertrafik ändå efter ett beslut i riksdagen.

 

För att förbereda alla på ett byte till högertrafik var det massa information överallt. Ingen fick missa bytet – för då kunde det bli stora trafikolyckor. De första dagarna hjälpte polis, militär och frivilliga från föreningar till att vägleda trafikanter i den nya körriktningen

 

Och i söndags var det alltså exakt 50 år sedan det stora bytet. För att minnas bytet stängdes Kungsgatan i Stockholm av. Sedan samlades bilförare med gamla veteranbilar från år 1967 eller tidigare, och körde på vänster sida Kungsgatan fram. Efteråt körde alla till Djurgården och åt en gemensam frukost ihop.

 

Källa till bilden

När vi kör bil eller cyklar
kör vi på höger sida av vägen.
Det kallas att vi har högertrafik.

 

Men vi har inte alltid haft högertrafik.
Före 1967 körde vi på vänster sida av vägen.
Men år 1967 bytte vi till höger sida.

 

I söndags var det exakt 50 år sedan
vi bytte till högertrafik.
Det var en stor händelse i Sverige.
Och därför firades det i söndags.

 

Mest firades det i Stockholm.
Där hade de stängt av en stor gata.
På gatan åkte sedan gamla bilar.
Och alla bilarna körde på vänster sida av vägen.