Kan ha hittat träningspiller

En vuxen person och ett barn ligger mitt emot varandra på marken. De gör push ups och har träningskläder.

Att träna är bra för alla. Men alla kan inte träna - och därför har några forskare kommit på ett träningspiller.

En forskargrupp i Kalifornien i USA har kommit på ett nytt träningspiller.  Pillret härmar alla de positiva effekterna människokroppen får av träning, trots att man sitter helt stilla.

 

Amerikanska forskare tror att de kan ha hittat det första ”träningspillret”. Pillret härmar effekterna av ett träningspass genom att efterlikna kroppens egna reaktioner. Den som äter pillret ska alltså få effekten av träning i kroppen, men utan att behöva röra på sig.

 

– Ämnet fungerar som en genetisk strömbrytare, en switch, och muskeln och kroppen vet inte att det orsakats av ett läkemedel. Det verkar som om det orsakats av träning, säger forskaren Ron Evans.

 

Forskarna har testat pillret på möss, och säger att mössen orkar springa 50 procent längre efter att de har tagit pillret. Mössen bränner fett i kroppen lika bra som en vältränad maratonlöpare, och orkar med mer fysiska aktiviteter.

 

Men pillret är inte tänkt att användas för vem som helst. Det är fortfarande bra att träna, så om man kan träna är det bra. Pillret är istället tänkt för människor som inte kan träna på grund av till exempel sjukdom eller rörelsehinder.

Några forskare i USA
har kommit på en ny sorts piller.
Forskarna tror att pillret gör
att man inte behöver träna.

 

Pillret ska göra att kroppen tror
att den har tränat utan träning.
Pillret ska få kroppen att orka mer.

Forskarna har testat pillren på möss.
Mössen kunde springa dubbelt så långt
när de hade ätit pillren.

 

Men det är fortfarande bra
att träna om man kan.
Det nya pillret är tänkta att hjälpa
människor som inte kan träna.