Verklighetens cyborger

Ett huvud bakifrån på en kille. Han har blont tjockt hår. Ur hans bakhuvud sticker det ut en svart pinne som sträcker sig fram över hans huvud och slutar strax framför hans panna.

Neil Harbisson är kanske inte det vi tänker på som en cyborg. Men han har en kamera inopererad i huvudet för att kunna se färg. Bild: SVT

Det är mycket vi kan göra med teknik, inte minst förbättra våra egna kroppar. En dokumentär på SVT handlar om dagens cyborger.

 

SVT:s program Vetenskapens värld sände i måndags en dokumentär med namnet Cyborger – den elektroniska människan. I den får vi lära oss mer om hur vi förbättrar människor genom att operera in teknik i kroppen.

 

Cyborg är ett ord som blev känt på 1960-talet. Cyborg är förkortningen av cybernetisk organism. Det innebär en människa som blivit mer avancerad eller bättre fungerande med hjälp av inopererad teknik.

 

Det har länge varit vanligt med pacemakers. Det är inopererad teknik för att hjälpa hjärtat att slå i rätt rytm så att resten av kroppen kan fortsätta att fungera. Men idag finns mycket mer teknik att hjälpa kroppen med.

 

I Vetenskapens värld får vi till exempel möta Magnus som har en armprotes. Den är kopplad till hjärnan och skelettet. Han kan styra armprotesens rörelser med hjälp av bara tanken. I programmet får vi även möta Neil Harbisson som är färgblind. Med hjälp av en inopererad antenn i huvudet kan han uppfatta färgerna.

 

– Jag känner mig mycket närmare andra djurarter, som insekter, för nu har jag också en antenn, säger Neil Harbisson i Vetenskapens värld.

 

För den som vill lära sig mer om dagens cyborger så finns dokumentären på SVTplay. Cyborger den elektroniska människan 

Cyborg är ett ord som är en blandning
mellan cybernetisk och organism.
Det betyder egentligen att
något levande förbättras med teknik.

 

Det finns många exempel på cyborger.
Du kanske har sett någon i filmer?
I filmerna är det oftast ganska överdrivet.
Men det finns liknande teknik i verkligheten.

 

I måndags sändes en dokumentär i SVT.
Den handlade om hur människor
kan förbättras med teknik.

 

Ett exempel på hur människor kan förbättras
är pacemaker, som hjälper hjärtat slå.
Ett annat exempel är
att man kan få en ny teknisk arm.