Katalonien måste bestämma sig till måndag

En karta över Spanien där Katalonien är rödmarkerat.

Katalonien ligger i nordöstra Spanien. Bild: Wikimedia commons/Tubs.

Katalonien

 

Katalonien har sju miljoner invånare och är en av Spaniens rikaste regioner. Katalonien har varit självständigt förut, och många har länge velat ha en folkomröstning för att se om Katalonien ska bli självständigt igen.

Katalonien är en region i Spanien som vill bli ett eget land. Nu har den spanska regeringen sagt att Kataloinen har till på måndag på sig att utropa sig som självständigt.

 

Katalonien är en region i Spanien där bland annat staden Barcelona ligger. Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om Katalonien skulle bli självständigt. Det betyder att alla som bor i regionen röstade om ifall Katalonien ska bli ett eget land. Du kan läsa mer om hur det gick till innan folkomröstningen här: Katalonien säger ja till folkomröstning

 

90 procent av de som röstade, alltså nästan alla, ville att Katalonien ska bli självständigt. Men det var väldigt få som röstade, inte ens hälften av de som bor i Katalonien.

 

Den spanska regeringen säger att det var olagligt att hålla en folkomröstning för självständighet. Och Spanien säger att de inte går med på att Katalonien blir självständigt. Därför har de nu sagt att Katalonien får tills på måndag att utropa sig som självständiga, eller inte.

 

Kataloniens har en egen regionpresident, som heter Carles Puigdemont. Carles Puigdemont säger att Katalonien vill bli självständigt, men att det kan behöva vänta ett tag. Nu vill Puigdemont prata med Spanien om vad de ska göra.

Katalonien

 

Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner.
Katalonien har varit självständigt förut.
Många som bor där har länge velat
att Katalonien ska bli självständigt igen.

Katalonien är en del av Spanien.
Många i Katalonien vill
att Katalonien ska bli ett eget land.

 

Därför fick alla i Katalonien rösta
den 1 oktober.
Nästan alla som röstade ville
att Katalonien ska bli ett eget land.

 

Men Spanien säger
att det var olagligt att låta folk rösta.
Och de säger att de inte
går med på att Katalonien blir ett eget land.

 

Nu har Spanien sagt att Katalonien
måste bestämma sig till på måndag.
Då måste Kataloniens president berätta
om Katalonien vill bli ett eget land eller inte.