Tjejer tvivlar inför jobbval

En tjej i lila tröja sitter framför en dator. Hon håller händerna för ansiktet och låter håret ramla fram.

Det kan vara svårt att välja utbildning eller jobb. För tjejer kan det vara extra svårt eftersom många tvivlar på att de kan lika mycket som killar.

Det är fortfarande stor skillnad mellan vilka jobb tjejer och killar väljer. Det kan bero på att många tjejer inte tror lika mycket på sina kunskaper som killar gör.

 

Vad är det som gör att vi väljer en viss utbildning eller ett visst jobb? Om du är kille eller tjej kan vara en av sakerna som spelar roll. Så har det varit längre, och så är det fortfarande, enligt några forskare från Lunds universitet. Forskarna har intervjuat 2600 ungdomar om vilken utbildning de skulle välja.

 

– Redan vid gymnasievalet kan vi se att pojkar och flickor väljer olika typer av utbildningar som sedan fortsätter i högskolan och ut i yrkeslivet, säger Una Telhed till Sveriges radio. Una är en av forskarna i projektet.

 

Men varför är det skillnad mellan killar och tjejer när vi väljer jobb? Forskarna kunde se att killarna tror att de klarar av alla yrken lika bra. Men det är många tjejer som inte tror att de klarar av yrken där det arbetar flest män. Många tjejer trodde inte heller att de inte skulle trivas på en utbildning där det är mest män.

 

Forskarna själva tycker att vi måste tänka annorlunda kring tjejer och killar för att ändra på det här. Vi kan inte fortsätta tänka att killar gör vissa saker bättre, och att tjejer gör andra saker bättre. Istället för att prata om skillnader mellan könen borde vi prata om likheter, tycker forskarna.

Killar och tjejer väljer ganska ofta
att jobba med olika saker.
Många killar jobbar som snickare och busschaufför.
Många tjejer jobbar som sjuksköterskor och förskollärare.

 

Men varför väljer killar och tjejer olika jobb?
Det har några forskare i Lund undersökt.
Forskarna kom fram till att tjejer och killar
tror att de kan olika mycket.

 

Killarna tror att de kan klara alla jobb.
Men tjejerna tror inte att de kan klara alla jobb.
Många av tjejerna tror inte att de kan klara
jobb där det jobbar många killar.

 

Egentligen finns det ingen skillnad
mellan vad killar och tjejer klarar.
Det tycker forskarna att vi borde prata mer om.
Då kanske tjejer också tror att de kan allt tillslut.