Olagligt att köra bil med mobilen i handen

En hand håller en mobil inne i en bil.

Nästa år kan det bli olagligt att köra bil med mobilen i handen.

I februari kan det bli olagligt att köra bil med mobilen i handen. Det har regeringen föreslagit.

 

Den första februari nästa år kan det bli olagligt att köra bil med mobilen i handen. Det är ett förslag som regeringen i Sverige har kommit fram till. Förslaget innebär att man inte längre får ha mobilen i handen när man pratar i telefon eller skickar sms. Om man vill prata i telefon måste bilföraren istället använda en handfri.

 

Tomas Eneroth är infrastrukturminister i regeringen. Han har bland annat ansvar för att biltrafiken i Sverige fungerar så bra som möjligt. Det är Thomas Eneroth som har ansvar för förslaget. Förslaget ska nu röstas om i riksdagen, som förmodligen kommer rösta ja.

 

Idag är det förbjudet att använda mobilen i bilen om det påverkar hur man kör bil. Men regeringen vill förbjuda personer som kör bil att överhuvudtaget ha mobilen i handen. Regeringen hoppas att förbudet ska leda till färre olyckor.

 

 

Nästa år kan det bli olagligt
att använda mobilen och köra bil samtidigt.
Det är för att det ska bli mindre olyckor
ute i trafiken.

 

Idag får bilförare inte använda mobilen
om det gör att den inte kan köra bra.
Men nästa år ska bilförare inte få använda
mobilen alls.

De som bestämmer i Sverige heter regeringen.
Regeringen vill att det ska bli mindre bilolyckor.
Därför tycker regeringen att bilförare inte
ska få använda mobilen alls när de kör.