Fler äter vegetariskt

Grönsaker ligger på ett bord tillsammans med en kniv

Fler människor har börjat äta vegetariskt i Sverige.

Fler människor i Sverige har börjat äta mer vegetariskt. Nu äter många vegetariskt två till tre gånger i veckan.

 

Det är fler och fler svenskar som har börjat äta vegetariskt. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort. Sifo är ett svenskt företag som gör olika undersökningar i Sverige. Undersökningen visar att människor i Sverige äter vegetariskt ungefär två till tre gånger i veckan istället för en gång i veckan.

 

Men det är inte fler som har blivit vegetarianer, utan fler som identifierar sig som ”flexitarianer”. Ordet flexitarian kommer från engelskans ”flex”. Det betyder böja. Flexitarianer är när någon gjort ett val att äta mer vegetariskt fast man äter kött eller andra livsmedel från djurriket också.

 

Peter Åkesson driver en ICA-butik på Möllan i Malmö. Han säger att fler och fler blir intresserade av ekologiskt och vegetariskt.

– Förr fanns det en tydligare skillnad på vad folk åt, nu har det blivit så att man helt enkelt inte behöver vara vegetarian för att äta vegetarisk flera dagar i veckan. Hållbarhet och miljö spelar in där också, att folk är mer medvetna, säger Peter Åkesson till SVT Nyheter.

Fler människor i Sverige äter
vegetarisk mat.
Det är mat som inte är kött.
Till exempel är grönsaker och frukt vegetariskt.

 

Men även om fler äter vegetariskt
betyder inte det att fler är vegetarianer.
Vegetarianer är de som aldrig äter kött.
Många väljer bara att ha några dagar i veckan
då de äter vegetariskt.

 

De som har några dagar i veckan
när de äter vegetariskt kallas för flexitarianer.
En flexitarian äter kött på några dagar
och vegetariskt några dagar i veckan.