Många röstade i Ryssland

En rysk flagga som vajar i vinden. Den har tre ränder på längden, den översta är vit, den i mitten är blå, och den längst ner är röd.

Det var många som röstade i det ryska valet.

Vladimir Putin

Vladimir Putin är president just nu i Ryssland. Han blev president första gången år 1999, och har sedan varit president flera gånger. Sammanlagt har han varit president i 15 år.

De officiella siffrorna visar att många röstade i valet i Ryssland. Som väntat fick den nuvarande presidenten Vladimir Putin flest röster.

 

I söndags var det val i Ryssland. Då fick alla vuxna i Ryssland gå och rösta. Vladimir Putin, som är president just nu, var den som fick flest röster. Därmed kommer Putin vara president i 6 år till.

 

Putin och de andra som styr Ryssland var nöjda med att så många röstade i valet. De säger att ungefär 68 procent av befolkningen röstade. 

 

68 procent är alltså den officiella siffran på hur många som röstade. Men eftersom ingen annan har fått räkna rösterna kan vi inte veta om det stämmer helt. Många experter på politik blev förvånade över den höga siffran. De flesta experterna trodde inte att så många skulle rösta.

 

Att många röstar är viktigt för de som bestämmer i Ryssland eftersom det visar att många är intresserade av politiken i landet. Ryssland har haft problem med att de flesta som bor där inte bryr sig om politik och val. Det beror bland annat på hur valen i Ryssland fungerar. I de ryska valen går det nästan bara att rösta på en person. Den här gången var den personen Putin. Eftersom det bara går att rösta på en person vet alla redan vem som kommer vinna, och då blir många ointresserade av valen.

Vladimir Putin

 

Vladimir Putin är president
i Ryssland.
Han har varit president
flera gånger.
Första gången
han var president
var för 20 år sedan.

Det har varit val i Ryssland.
Då fick alla i Ryssland rösta
på vem de vill ska styra landet.

 

Vladimir Putin fick flest röster.
Han är president just nu i Ryssland.
Eftersom Putin fick flest röster
kommer han att vara president i 6 år till.

 

Det var många som röstade i valet.
Det var väldigt bra att många röstade.
Det visar att många är intresserade
av valen i landet.

 

Men än så länge har bara Putin berättat
hur många som röstade.
Ingen annan har fått räkna rösterna.
Därför vet vi inte riktigt
om siffrorna som Putin säger stämmer.