Rocka sockorna hyllar olikheter

Två fötter sticker in i bilden uppifrån. Ena foten har en rosa strumpa med en enhörning. Den andra foten har en leopardfärgad strumpa. Under fötterna står det med stora bokstäver "Rocka sockorna".

I dag är det dags att Rocka sockorna igen! Bild: Svenska Downföreningen

I dag är det dags att Rocka sockorna igen, för att hylla att vi alla är olika. Men redan i söndags rockade många besökare sina sockor på Rocka sockorna-festivalen.

 

I dag den 21 mars är det Internationella Downs syndrom dagen. Dagen finns för att uppmärksamma Downs syndrom i hela världen. Du kan läsa mer om Downs syndrom i MiniBladets fördjupning: Veckans fördjupning – Downs syndrom.

 

Sedan 2014 är det många i Sverige som tar på sig olika sockor under Downs syndrom dagen. Initiativet kallas “Rocka sockorna”. Tanken är att olika strumpor ska hylla olikheter och påminna oss om att alla har samma rättigheter.

 

Rocka sockorna har också en egen festival. I år gick festivalen av stapeln i söndags på Världskulturmuseet i Göteborg. Temat för festivalen var “en meningsfull fritid” och därför kunde alla besökare testa olika fritidsaktiviteter.

 

Line Arnewid var en av besökarna som testade aktiviteterna.

 

– Jag har testat några stycken. Jag har pärlat, varit på pannkaksbuffé och snart ska Robin Stjernberg uppträda, sa Lina till SVT.

I dag är det Downs syndrom dagen.
Dagen finns för att vi ska tänka lite extra
på Downs syndrom.

 

Under Downs syndrom dagen
tar många på sig två olika strumpor.
Det kallas att “Rocka sockorna”.

 

“Rocka sockorna” ska fira
att vi alla är olika.
Och det ska påminna oss om
att alla är lika mycket värda.

 

Rocka sockorna har också
en egen festival.
I år var festivalen i Göteborg.
Där kunde besökarna testa
olika roliga saker att göra på fritiden.

 

Du kan läsa mer om Downs syndrom
i MiniBladets fördjupning:
Veckans fördjupning – Downs syndrom.