Dyrare att köpa frukt

Två skålar med frukt. Skålarna är hjärtformade. Det är vindruvor, jordgubbar, hallon, kiwi och apelsin i skålarna.

De senaste månaderna har det blivit lite dyrare att köpa frukt i Sverige.

Vad är en valuta?

 

Alla länder har en valuta. En valuta är de pengar som det går att handla med i landet. Vissa länder har samma valuta, men vi i Sverige har vår egen. Vår valuta kallas “kronan” eller “den svenska kronan”.

Vår valuta, den svenska kronan, har blivit mindre värd. Därför har det blivit dyrare för oss att handla viss mat, till exempel frukt.

 

Under 2018 har det blivit lite dyrare att köpa mat i Sverige. Framför allt är det frukt som har blivit dyrare, men även olja och smör.

 

Att maten har blivit dyrare har egentligen inte med maten i sig att göra. Det har att göra med hur mycket vår valuta, den svenska kronan, är värd.

 

Valutornas värde går upp och ner hela tiden. Hur mycket en valuta är värd är ganska komplicerat och beror på många olika saker, till exempel handel med andra länder och hur bra det går för landet.

 

Valutor jämförs alltid med varandra för att veta hur mycket de är värda. Kronan jämförs ofta med euron, eftersom många länder som vi handlar med har euro.

 

Just nu är kronan värd mindre än vad den brukar jämfört med euron. Då blir det också dyrare för oss att köpa saker från euroländer. Frukt och olja är något som vi köper mycket från andra länder, och därför har det blivit dyrare i affärerna.

Den senaste tiden har det blivit
lite dyrare att köpa mat i Sverige.
Framför allt är det frukt som är dyrare.
Men det är också olja och smör.

 

Att maten har blivit dyrare
beror på vår valuta.
Vår valuta är “kronan”.

 

Valutor är värda olika hela tiden.
Hur mycket en valuta är värd
är komplicerat.
Det beror på många olika saker.

 

Men just nu är kronan värd
lite mindre än den brukar.
Därför blir det dyrare för Sverige
att köpa saker från andra länder.